sl Slovenščina

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in AmCham Slovenija sta v rezidenci veleposlanice, Nj. eksc. Lynde C. Blanchard, organizirala manjši sprejem, s katerim sta želela obeležiti predvsem večji pomen sodelovanja ob kriznih situacijah med državami, različnimi deli družbe, sektorji, predvsem pa ljudmi. Ob tej priložnosti je ameriška veleposlanica slovenskemu podjetju Educell iz svojih lastnih sredstev namenila tudi donacijo za pomoč pri raziskavah in razvoju teorij z matičnimi celicami.

Podjetje Educell, ki se ukvarja s terapijami z matičnimi celicami in regenerativno medicino, je prav v času covid-19 konec marca povezalo kar 13 podjetij in univerzitetnih bolnišnic v konzorciju Fight Against Corona! (FAC!). V konzorciju poleg partnerjev iz Indije, Izraela, Nemčije, ZDA in drugi držav sodelujejo tudi slovenski Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Ljubljani in zanjo Medicinska fakulteta ter Inštitut za mikorbiologijo in imunologijo. V tričlanskem Znanstveno-Raziskovalnem Svetu konzorcija sta poleg akademika prof. dr. Franca Strleta še prof. dr. Primož Rožman, dr. Stephen Minger in prof. dr. Bojana Beović z Infekcijske Klinike UKC v Ljubljani. Motiv za odzivnost, povezovanje in sodelovanje je bila torej aktivacija globalnih ekspertov in pomoč.

Nj. eksc. Lynda C. Blanchard je ob priložnosti povedala: “V času, ko se svet spopada z novim koronavirusom in verjetnim drugim valom, je pred nami še veliko izzivov, in zavedamo se, da bomo morali še naprej sodelovati, če bomo želeli dokončno uspešno nadzorovati njegovo širjenje. Prepričana sem, da je projekt FAC! izvrsten primer sodelovanja, ki je potrebno za zmago nad covidom-19 – slovenska inovativnost in dolgoletne slovensko-ameriške povezave v znanosti in raziskavah z roko v roki za razvoj in testiranje terapije na podlagi matičnih celic, ki bo nekoč reševala življenja.”

Dr. Mio Knežević, direktor podjetja Educell, je ob prejemu donacije povedal: “Donacija, za katero se v imenu konzorcija iskreno zahvaljujem, konzorcij obvezuje, da bomo še naprej tesno sodelovali. Moram deliti z vami tudi novico, da bomo realizirali sodelovanje v klinični študiji, ki jo s partnerji konzorcija ravno sedaj načrtujemo. Donacijo razumemo kot odgovornost in zaupanje, saj nas je ravno ta nepričakovana situacija povezana s covid-19 opomnila, kako pomembno vlogo ima znanje, ki gre preko meja in kako pomembno je povezovanje. Mi smo jo prepoznali kot priložnost.” Zahvalil se je tudi nj. eksc. Blanchardovi in dodal: “Hkrati je donacija ge. Blanchard tudi izjemno redka v našem poslovnem okolju in hkrati izjemno plemenita človeška gesta, resnično vredna pozornosti. Ponosni smo, da je bilo naše delo deležno njene pozornosti in potrudili se bomo, da bomo z njo delili naše znanstveno in raziskovalno poslanstvo in rezultate.”

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, je ob tem povedala: “V AmCham Slovenija je naša zaveza boljše življenjsko in poslovno okolje v Sloveniji. Kot sedež za AmChame iz 43 evropskih in evrazijskih držav se zelo zavedamo pomena povezanosti in sodelovanja. Prepričani smo, da je tokratna zdravstvena kriza, ki bo imela izjemne gospodarske, družbene in socialne posledice, pokazala, da je prenos znanj med znanostjo in gospodarstvom ključnega pomena. Prav tako je pomembno razumevanje gospodarstva in države. Ne smemo pozabiti na pomen posameznikov, zato sem še zlasti vesela, da se je veleposlanica Lynda C. Blanchard odločila in donirala svoja zasebna sredstva za namen raziskovanja matičnih celic. S tem je pokazala, da je lahko prav vsak med nami sprememba“.

Dogodka se je udeležila tudi prof. dr. Bojana Beović, infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine vlade, ki je ob tej priložnosti povedala, da “se je v boju proti covid-19 izkazalo, da je pomembno, da delamo skupaj vsi, ki imamo znanje, in tudi vsi državljani. Pomembno pa je tudi, da izmenjujemo izkušnje in sodelujemo z vsemi državami“. “Zmagamo lahko le skupaj,” je še dodala.