sl Slovenščina

Na AmCham Poslovnem zajtrku z naslovom »Ali ima Slovenija talent za talente?« smo slišali, da je Slovenija izjemno dobra pri vzgoji in razvoju talentov, slabše pa ji gre pri zadrževanju talentov doma in privabljanju talentov iz tujine. Izziv, ki se ob tem pojavlja, je tudi, kako bolje izkoristiti njihov potencial.


Govorci na tokratnem AmCham Poslovnem zajtrku so bili prof. dr. Aljoša Valentinčič s Katedre za denar in finance Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Maria Melkova, vodja skupine Office Business za regijo srednjevzhodne Evrope na Microsoftu, Deana Jezeršek, soustanoviteljica in vodja izobraževanja in razvoja v podjetju LanguageSitter, ter Mitja Jermol, vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Inštitutu Jožef Stefan.


Moderatorka razprave, Martina Merslavič, trenerka in vodja regije Adriatic Own The Room, je vse goste najprej vprašala, če ima Slovenija talent za talente. Aljoša Valentinčič je odgovoril pritrdilno in pojasnil, da je Slovenija v osnovi odprta drugim kulturam in temelji na izvozu. Strinjala se je tudi Maria Melkova, ki je dejala, da je slovenski talent odprtost in zmožnost povezovanja z drugimi državami. Mitja Jermol je odgovoril, da Slovenija ima in nima talenta, ter pojasnil, da smo zelo dobri pri vzgajanju talentov, slabše pa nam gre pri zadrževanju in privabljanju talentov. »Slovenije ne znamo prodati, ne znamo ceniti in prodati tega, kar imamo,« je povedal. Deana Jezeršek je dejala, da Slovenija ima talent, a da se ne zna s talenti ukvarjati in jih ne zna zadržati.



»Na talente je potrebno gledati kot na investicijo, ne strošek«

Aljoša Valentinčič je povedal, da je lahko talent tudi ekonomsko ovrednoten. »To je dokazal Elon Musk, ki je vreden 22 milijard dolarjev,« je povedal Valentinčič in dodal, da je to lahko težava, saj v podjetjih prepogosto na denar, ki ga namenijo talentom, gledajo kot na strošek in ne kot na investicijo. »Dokler bo tako, bomo imeli težave,« je povedal in dodal, da je potrebno razmišljati o vrednosti talentov in ne o stroških, ki s tem nastanejo.


Valentinčič je dodal še, da je potrebno spremeniti strategijo in več denarja nameniti za razvoj mlajših generacij. To po njegovem mnenju ne pomeni, da starejši talentirani kadri niso zaželeni, a je pomembno, kako močno željo po učenju in razvoju ima posameznik. »Ko se ljudje nehajo učiti, nehajo uživati. Medsebojno sodelovanje generacij mora biti in je lahko zelo produktivno," je še povedal.


Mitja Jermol je poudaril, da je potrebno talentom ponuditi globalne izzive v delovnem okolju, ki nudi veliko sodelovanja, medsebojnega zaupanja in odprtosti. To svojim zaposlenim nudijo na Inštitutu Jožef Stefan. »Dajemo jim svobodo in ekosistem, ki jim omogoča, da sledijo svojim sanjam. Pri nas ni ovir, nikomur ne rečemo 'ne', delujemo na podlagi sodelovanja, vrednot, strasti in novih idej,« je še povedal.  "Takšno okolje je mogoče vzpostaviti v vsakem podjetju," je povedal in dodal, da je potrebno v podjetju oceniti, kakšna je razlika med dejanskimi kompetencami podjetja in kompetencami, ki jih podjetje potrebuje, saj lahko podjetje le tako bolje izkoristi svoje potenciale.


Deana Jezeršek, ki je bila leta 2017 tudi AmCham potencial leta, je povedala, da je bila na svoji poti obkrožena z ljudmi, ki so ji postavili visoke cilje, ki jih je hotela tudi uresničiti. »Dejala sem, da bi rada spremenila šolski sistem. Hotela sem znanje, želela sem se izobraževati, in ko sem našla svoj cilj v življenju, sem začela graditi znanje v tej smeri,« je povedala in dodala, da ji je AmCham Slovenija in program AmCham Young Professionals dal potrebno samozavest in potrditev, da je na pravi poti.



V tej smeri gre tudi projekt, ki se ga je pod vodstvom Deane Jezeršek lotila AmCham komisija za prihodnost dela in izobraževanja, in sicer, da bi z izpostavljanjem dobrih praks v osnovnih šolah opolnomočili učitelje. »Vrtimo se v začaranem krogu nezadovoljstva in prepričanja, da je slovenski izobraževalni sistem slab, da ga je potrebno spremeniti. Mi pa si želimo izpostaviti dobre zgodbe, dati priznanje učiteljem, ki delajo s srcem, in tako narediti majhen, a pomemben korak. Učiteljski poklic mora dobiti priznanje, ki si ga zasluži,« je še dodala Jezerškova.


»Sloveniji manjka razumevanje, da je del nečesa večjega«

Maria Melkova je kot ključne prednosti Slovenije, ki jo delajo privlačno za talente, navedla odprtost svetu, geografsko lego in sposobnost integracije. »Ljudje so samozavestni, zaupajo v to, kar znajo, država je dovolj majhna, da je v njej relativno preprosto testirati nove stvari,« je dejala Melkova, ki tudi sama živi v Sloveniji. »Slovenija ima super pogoje, manjka pa ji razumevanje, da je del nečesa večjega. Hitreje se bo morala prilagajati spremembam, ko ji to uspe, pa bo vzcvetela,« je še dodala.


Tudi Melkowa je izpostavila koristi, ki jih prinaša povezovanje generacij. »Ni pomembno, ali pripadamo starejši generaciji ali milenijski generaciji, vsi smo si podobni. Vsi potrebujemo fizični stik, potrebno pa je najti podobnosti in vedeti, kaj se lahko drug od drugega naučimo,« je povedala in dodala, da se morajo podjetja naučiti, kako lahko povežejo vse generacije in najdejo orodja, ki bodo zanimiva za vse.


Miro Smrekar, direktor Adecca, je povedal, da se je Slovenija v raziskavi, kako kompetitivni smo glede talentov, uvrstila na 28. mesto, kar je relativno dobro. »Dobri smo pri vzgajanju talentov, slabši smo v razvoju talentov, najslabši pa pri privabljanju talentov iz tujine,« je povedal Smrekar in dodal, da nam manjka dialog med izobraževalnim sistemom, gospodarstvom in vlado, saj bi, če bi se ti trije deležniki pogovarjali, našli odlične rešitve za talente.



Kot aktivna poslušalca sta v razpravi sodelovala nj. eksc. Denis Knobel, veleposlanik Švicarske konfederacije v Sloveniji, in Matej Zavrl, glavni direktor Goodyear Dunlop Sava Tires. Zavrl je povedal, da v Goodyearu ohranjanju talentov namenjajo posebno pozornost, Knobel pa je poudaril, da je potrebno uspeh države vedno meriti glede na število prebivalcev. "Slovenija je po tem merilu tako kot Švica zelo uspešna," je dodal.


AmCham Poslovni zajtrk je bil uvod v mednarodno konferenco »Talent šteje«, ki jo je v sodelovanju z AmCham Slovenija organiziral Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete.


Mitja Jermol o slovenskem talentu za talente



Deana Jezeršek o slovenskem talentu za talente



Maria Melkova o slovenskem talentu za talente



Prof. dr. Aljoša Valentinčič o slovenskem talentu za talente



Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate TUKAJ.


Slike z dogodka so na ogled TUKAJ.