sl Slovenščina

Zadnji del konference Slovenia Business BridgeTM »Prepustite se navdihu s Slovenijo: Pripravljeni na prihodnost« je prinesel ideje slovenskih prebojnikov, ki prihodnost živijo že danes, ki so nam predstavili svoj pogled na to, kaj spremembe prinašajo državam, družbi in gospodarstvu.


Mitja Jermol, vodja Centra za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij na Inštitutu Jožef Stefan, ki se ukvarja z umetno inteligenco in izobraževanjem, je povedal, da so razmišljali, kaj bi lahko Slovenija ponudila svetu. »Imamo kompetence, ki so zanimive za velika podjetja, zato smo začeli razmišljati, kako lahko spremenimo izobrazbo,« je povedal Jermol in pojasnil, kako so v želji, da bi ustvarili svoj sanjski stroj, povezali otroke in študente. Otroci so izrisali svoje sanjske stroje, študenti pa so jih izdelali. »Si lahko predstavljate zadovoljstvo otrok in študentov? Pomembno bi bilo spremeniti mišljenje, da se učimo, ker si to želimo, ne ker moramo,« je povedal Jermol in dodal, da se moramo učiti od vseh in to znanje deliti naprej.



»Globalna infrastruktura, globalna povezanost, vsebinski bloki, univerze, aplikacije in dobre prakse, vse to nam je na voljo, če bi le znali vse izkoristiti. Manjka nam sistematični in holistični pristop ter globalni konsenz, globalno usklajena politika,« je še povedal Jermol.


Matej Čer, ustanovitelj Avantcarja, je z nami delil svojo vizijo prihodnosti. »Vstopamo v 4. industrijsko revolucijo. Vse okoli nas bo povezano, lahko si bomo delili premoženje in storitve. Energija bo obnovitvena in čista, promet bo postal trajnosten in učinkovit. Z novimi tehnologijami bomo lahko proizvajali umetno hrano, digitalna skupnost pa bo prinesla nove platforme in virtualno realnost,« je povedal Čer in ob tem dodal, da bo tehnologija družbi prinesla številne prednosti. Imeli bomo štiriurni delovnik, več prostega časa, boljšo izobrazbo, lokalizirano proizvodnjo hrane in elektrike, ne bo več revščine.



Po Čerovem mnenju ima Slovenija izjemno priložnost, da izkoristi ta novi val, predvsem na področju mobilnosti, saj smo ravno prav veliki. Naši cilji morajo biti, da postanemo regionalno samozadostni na področju mobilnosti, da začnemo uporabljati čisto energijo, da postanemo družba brez izpustov ter da izboljšamo učinkovitost. »Govorimo o infrastrukturi, saj ta podpira vse, zgodovina pa nas uči, da so bili tisti, ki so se hitro prilagodili infrastrukturi, vedno zmagovalci,« je še dodal Čer.


Jurij Krpan, umetniški vodja galerije Kapelica, je povedal, da so bili v začetku tisočletja performansi, ki so vključevali dele robotov na človeškem telesu, tisti, ki so premikali meje. Umetniki so povezovali različne organizme, s poznavanjem življenja in življenjskih sistemov pa so začeli uporabljati materiale, ki jih do tedaj niso poznali. »Vsa vprašanja povezanosti so izjemnega pomena za posthumaniste. Križanje vrst, hibridizacija in posthumanizem so naša področja delovanja,« je povedal Krpan in dejal, da so se v Kapelici odločili premakniti od digitalne transformacije k t.i. design thinkingu.



Tudi Krpan je govoril o pomembnosti izobraževalnega sistema, ki mora stopiti v korak s časom. »Hitro smo posvojili odprto izobrazbo. Imamo otroke, ki bodo učili otroke, ki bodo učili otroke. Tako bomo ustvarili mrežo otrok, ki bodo delili svoje ideje in tako bomo dobili nov izobraževali sistem,« je povedal.


Zenel Batagelj, partner družbe Valicon in svetovalec Iconomi, je na koncu spregovoril o prihodnosti nove ekonomije. Vprašal se je, kako postaviti Slovenijo v središče sveta, in odgovoril, da Slovenija tam že je. »Novi poslovni modeli so preprosti. Platforme so dosegljive z vseh strani sveta in danes, ko govorimo o uspehu, govorimo o platformah,« je povedal Batagelj in dodal, da je leta 2015 denar postal programiran. »Kaj je pametni denar? Ko pošljemo nekomu denar, sistem ve, kdo je lastnik tega denarja,« je povedal Batagelj in dodal, da je to priložnost za zagon novih podjetij, in eno takih je ICONOMI.



»ICONOMI je projekt, ki je nastal v Ljubljani, in kjer smo združili vse, kar vemo o denarju in novih idejah. In uspeli,« je povedal Batagelj, ki je ob tem dodal še, da je Slovenija središče kriptovalut.