sl Slovenščina


Kako združevati številne delovne obveznosti in pri tem skrbeti za lastno psihofizično zdravje? Le tako, da živimo v danem trenutku in si znamo vzeti čas zase, se lahko izognemo s stresom povezanim težavam in ohranimo svoje psihofizično zdravje, je prepričana dr. med. Sanela Banović.


Skupaj z doktorico Sanelo Banović smo na prvem  srečanju AmCham Young Leaders Cluba v novi sezoni iskali odgovore na vprašanje, kako dohajati današnji tempo življenja in ob tem skrbeti zase in za svoje zdravje. Dr. Banovićeva je prepričana, da je potrebno živeti v sedanjosti, v danemu trenutku, in si pri tem vzeti čas zase. Le tako se lahko izognemo vsakodnevnemu stresu in mu odvzamemo vpliv na naše počutje in psihofizično zdravje. Sama pravi, da ljubi svoj poklic in svoje paciente, zato jim reče, da manjkrat, ko se srečajo na hodnikih gastroenterološkega oddelka Kliničnega centra, kjer je zaposlena, bolj je vesela, saj bi jih raje srečala v hribih, savni ali na kavi.


V zadnjih desetih letih svoje prakse je videla nešteto primerov, ki dokazujejo, da sta človeška psihologija in fizično zdravje zelo povezana, zato želi ljudi osvestiti in jim dopovedati, da povezava resnično obstaja. Če imajo probleme npr. z visokim krvnim tlakom, poiščejo zdravniško pomoč, ko gre za psihološke težave pa temu ni tako. A se tako kot fizično iztrošimo tudi psihično. Možgani se spreminjajo tako kot fizično telo, psiha, razmišljanje, in to traja vse življenje.


Biti zadovoljen sam s sabo in s svojim življenjem je tisto, kar je za nas izjemnega pomena. S tem se polnimo, to nam prinese hormone, ki jih potrebujemo. Ob tem nam je gostja druženja predstavila pet izvorov dobrih hormonov, ki so objem, socialno druženje, telesno aktivnost, seks in komunikacija, in udeležencem srečanja na srce položila, naj se objemajo najmanj sedemkrat na dan. Sedem objemov na dan je 'njena' študija, ki so jo izvedli v Švici, kjer so ugotovili, da sedem objemov na dan prinese toliko serotonina kot ena tableta. »Objem odžene bolečino stran,« je bila zadnja misel, ki so jo mladi voditelji odnesli s seboj v večer.