sl Slovenščina

Živjo!

Pred vami je nov tedenski plan.

Še vedno smo nekako v prvi fazi, ko se z vsem še vedno seznanjamo. Zato skušam zdaj res pisat čim bolj enostavne, manj naporne, a vendarle kar se da raznolike stvari, ob četrtkih pa to vse malo prediskutiramo, predvsem pa naredimo kakšno tekaško vajo.

Upam, da bo, pa čim več užitka v teku,

Lp, Grega

10.5.

11.5. T: razteg od sobotnega teka trojk (kdor je pač tekel) oziroma ena lažja zadeva za začetek novega tedna – tek bolj po razgibanem terenu (izberite Tivoli/Rožnik), pa naredite ene 45′ sproščenega nonstop teka v coni cca. N2. Res naj bo lahkotno, precej počasi, pogovorno, uživajte!

12.5.

13.5. T: ogreli bomo, nato pa tekli 3 pospeševane nonstop intervale, dolge 10 minut in pol. In sicer vsak izgleda takole: (4′ cona 1 + 3′ cona 2 + 2′ cona 3 + 1′ cona 4 + 30” zelo hitro – cona 5). S tem treniramo nadzor nad hitrostjo in naporom (hitrost se mora na prehodih zaznavno dvignit, napor pa do 8. minute ne sme biti previsok). Med temi bloki imamo 2 minuti hoje. Razteg, na koncu nekaj tekaških vaj.

14.5.

15.5. T: ogrejte se (cca. 10′), nato tečete počasi v nizki coni, to je N1/2 cca. 40′, v tem času pa naredite pet intervalov, ki so dolgi: 3′, 2′, 1:30, 1′ in 0:30. Tečete zelo hitro, kolikor le zmorete za dano dolžino intervala, torej je to nekje v N4! Kar pogumno! Odmori vmes so dolgi približno 5′ in poskusite teči, četudi skrajno počasi, samo da dvigate noge od tal. Bolje pripravljeni naredite šest intervalčkov, tako, da na začetku dodate 4 min dolgega, ostalo pa naj bo isto. In raztečite na koncu vsaj 5′ + raztezanje!

16.5. T: najprej se zares dobro ogrejte (15′), nato se ustavite in malo razgibate, nato pa predlagam, da naredite en srednje dolg, hiter »tempo tek«. To je lahko nekak test na 3 (počasnejši) ali 5 km (hitrejši) oziroma, komur ne ustrezajo razdalje in mu tempo ni važen, naj teče 20′. Tek naj bo v višji coni N3/4. Ne se matrat, ne tecite na silo, pač pa na zgornji meji »prijetnega napora«. Tudi če tečete za zabavo, je dobrodošlo, da srce včasih nekoliko poženemo. Ne bojte se visokih pulzov! Na koncu raztek, počasi, 10′!

17.5.

18.5. T: počasen tek, nonstop, 30′. Cona napora naj bo nekje N2 do N3, na koncu se ustavite in naredite še 5 eno-minutnih intervalov z zelo veliko hitrostjo in zelo dolgo vmesno pavzo (hoja). Raztezanje.

19.5.

20.5. T: ogrejemo zelo na kratko, nato naredimo nonstop »maščobna pospeševanja«, dolga 30′ (=6*5′)! To sem enkrat že dal v plan, pa bomo tokrat to naredili še skupaj. Če osvežimo spomin »maščobni« tek je nizka intenzivnost, kjer telo za energijo porablja več maščobnih kislin in manj glukoze (sladkorjev, ki so v obliki glikogena shranjeni v mišicah), medtem ko je pri višjih conah obratno (več gre sladkorja, manj maščob). Med tekmami vzdržljivostnih panog (višje ali visoke cone napora – nad N3) mišice porabljajo praktično samo sladkor, tipične vrednosti pa so nekaj gramov na minuto aktivnosti. Počasen polurni tek bomo prekinjali s kratkimi, polminutnimi hitrimi vložki. Ki pa morajo biti precej na redko, da si vmes opomorete, regenerirate. Znotraj vsakih 2 krogov teka boste od 650m do 800m pospeševali (da ne bom ves čas žvižgal) od N4 do N5 in v tem času naj bo pozornost usmerjena na tehniko, na polaganje stopal bolj na prste, z visokim dviganjem pet zadaj. + nekaj tekaških vaj.