sl Slovenščina

V sklopu programa AmCham Young ProfessionalsTM smo organizirali 2-dnevno delavnico z gostoma Jens Rottbøll, Lego Serious Play in Martino Merslavič, Own the Room. Srečanje je potekalo 18. in 19. novembra 2016 na Bledu.



Mitja Rakar, Cisco


Ta vikend je presegel moja pričakovanja. Naučil sem se, kako se izražati in razmišljati drugače o strateških odločitvah s pomočjo LEGO kock, treniral sem kako imeti boljše javne nastope ter sestanke, preživel nepozabno noč z eno smešno kapo na glavi in znova dobil potrditev, da sem v AmChamu obdan s posamezniki, ki so že danes začeli spreminjati svet na bolje.


Lea Pfajfar Cotič, strokovnjak na področju upravljanja s talenti, Ernst & Young


Komunikacijske veščine niso nekaj, česar se ne da priučiti, vsekakor pa je potrebno veliko vaje, da premagamo samega sebe in tremo. Nekaj pozitivne treme mora seveda vedno biti. Pri javnem nastopanju se mi zdi ključno, da znamo vključiti publiko. Le na takšen način bodo udeleženci razmišljali, s tem pa se bodo kreirale nove nevrološke poti, udeleženci pa se bodo tudi največ zapomnili in naučili. Slednje pa naj bo naš ključni cilj, ko smo v vlogi predavatelja.


mag. Tomaž Brcar, LL.M., samostojni pravni svetovalec, Trimo


Z LEGO kockami lahko pridobiš vodstvene sposobnosti in sodelavce jutrišnjega dne. AmCham Young Professionals vikend na Bledu je bila nepozabna izkušnja – nič ni bolj razburljivega kot igra z LEGO kockami, skozi katero se učiš o strategijah, učinkovitem komuniciranju in reševanju problemov v skupini. Ves čas me je navdihovala raznolikost izkušenj in strast do učenja novega s strani vseh udeležencev, zato je biti del AmCham skupnosti resnično nekaj posebnega in ustvarja moje sodelavce prihodnosti.

Amela Žrt, CMS Reich-Rohrwig Hainz


Dvodnevno delovno srečanje v sklopu AmCham Young Professionals na Bledu je bilo resnično navdihujoče in čudovita priložnost, da se udeleženci res povežemo med seboj. Delavnica »Lego serious play« ni le prebudila otroka v nas, obenem nas je tudi spomnila na pomen pregovora “več glav več ve”, na pomembnost komunikacije, izmenjavanja idej in pa tudi na moč, ki jo ima kolektivna inteligenca. Delavnica »Own the room« z Martino Merslavič, ki je sledila v soboto, nam je zagotovila čvrste temelje za predstavitev naših idej širši publiki in nas opremila z nekaj triki, kako poskrbimo, da smo resnično slišani. Prepričana sem, da nas je po tej delavnici veliko takšnih, ki bomo dvakrat premislili, preden odpremo usta, obenem pa bomo tudi pozornejši pri uporabi fraz »po mojem mnenju, dejansko, …«, ko bomo želeli svoje sporočilo izraziti tako, kot zveni v naših glavah. Obe delavnici, zaokroženi z zabavo s smešnimi klobuki, zdravicami ob šanku in norimi selfiji, sta vsekakor razlog, da sem vesela, da sem del AmCham Young Professionals.


Bojana Kenda, Aviat


Odkrivanje Lego Serious Play tehnik je bilo ne samo izjemno zabaven način medsebojnega spoznavanja, temveč nas je pripeljalo tudi do presenetljivo učinkovitega sistema razvoja in integracije individualnih idej v koherentne rešitve. Trening komunikacijskih veščin Own the Room nam je po drugi strani predstavil prijeme za bolj samozavestno pritegovanje pozornosti občinstva v javnem govornem položaju in posledične mehanizme za izboljšanje produktivnosti v vsakdanjem, z razvlečenimi sestanki prenatrpanem delovnem okolju. Oboje skupaj je poskrbelo za prijetno izobraževalen konec tedna ob blejskih kremnih rezinah.


Janja Hren, sodelavka za razvoj kadrov, GENERALI d.d.


Delavnica, ki je trajala 6 ur, ki pa so minile tako hitro, da se je zdelo, da je trajala maksimalno 3 ure. Kadar organiziramo ali pa se udeležimo delavnice se vedno vprašamo kako naj bo delavnica kreativna in zanima ter hkrati doseže zadane cilje. Naš trener v petek, Jens Rottbøll, nam je predstavil metodo Lego Serios play, s katero smo znova našli otroka v sebi in ga uporabili pri iskanju kreativnih rešitev za naše izzive. Hkrati pa smo imeli priložnost spoznati naše kolege tudi na drugačen način. Prav gotovo je bilo to ena izmed najbolj zanimivih in produktivnih delavnic, ki sem se jih do sedaj udeležila.


Izvedeli smo, da je največji strah ljudi v ZDA ravno strah pred javnim nastopanjem. Ne vem, če je tako tudi v Sloveniji, vendar pa ne verjamem, da na svetu obstaja oseba, ki bi kdaj nastopala pred publiko in se ne bi srečala s strahom pred nastopanjem: potne dlani, razbijanje srca, občutek kot da imaš srce v grlu…vsi poznamo te občutke, ki te lahko ohromijo. Ravno zato je ključno, da ta strah premagamo. S treningom komunikacijskih veščin Own the Room smo  se naučili metode interakcije s publiko. Z vsakim novo pridobljenim znanjem se poveča naša samozavest, zato verjamem, da nam bo tudi ta trening pomagal pri premagovanja strahu pred javnim nastopanjem in pri tem, da postanemo boljši govorci. Naša trenerka Martina Merslavič pa je, po mojem mnenjuu, kot zelo dobra govorka, tudi nekdo, ki nam je lahko vzor pri našem javnem nastopanju.


Domen Ivanšek, Tehnična podpora trženju, Knauf Insulation


Dvodnevni dogodek mi je bil izredno všeč, saj je vseboval ravno pravšnjo kombinacijo praktičnih delavnic, teoretičnih predavanj, sodelovanja, druženja, spoznavanja AmCham vrstnikov in zabave. Absolutno bi pohvalil oba predavatelja, tako g. Jensa, ki nas je na podlagi na videz preprostih nalog in s pomočjo preprostih plastičnih gradnikov hitro in na zanimiv način pripeljal do timskega reševanja precej kompleksnih strateških problemov. Hitro smo se lahko prepričali da z reševanjem problemov v treh dimenzijah bolj izkoristimo sposobnosti naših možganov. Prav tako sem v praktično-teoretičnem seminarju ge. Merslavič dobil veliko uporabnih nasvetov, ki jih že poskušam uporabljati v poslovnem in zasebnem življenju. Zelo všeč mi je bil predvsem praktični način dela v manjših skupinah.Vsekakor pa bi rad pohvalil tudi celotno zasnovo in organizacijo ter izbiro teh odličnih predavateljev. Priporočam vsem udeležencem AmCham skupnosti.


Pija Kovač, direktorica, Alama Adria


Udeleženci 2-dnevnega srečanja AmCham Young ProfessionalsTM nismo bili deležni zgolj kopice novih znanj in priložnosti za razvoj kompetenc; prava dodana vrednost srečanja sta bili priložnost in spodbuda k našemu medsebojnemu spoznavanju in povezovanju – tako v okviru zanimivih in interaktivnih delavnic na teme, aktualne za prav vse, kot tudi izven okvira izbranega in načrtovanega programa.