sl Slovenščina

V četrtek, 15. septembra 2016, je potekala Redna generalna skupščina AmCham Slovenija, že 18. po vrsti. AmCham Slovenija je na skupščini predstavila novosti, izvoljeni so bili trije člani Sveta guvernerjev. To so postali Enzo Smrekar, Droga Kolinska,  Janko Medja, Elektronček, in Maria Anselmi, Bisnode. 


Predsednica AmCham Slovenija, Nevenka Kržan, ki predseduje že drugo leto zapored, je poudarila, da je AmCham Slovenija ena izmed najbolj aktivnih poslovnih skupnosti ter izpostavila nekaj projektov, na katere je še posebno ponosna: »Program, na katerega sem zelo ponosna, so vsekakor mladi potenciali – AmCham Young ProfessionalsTM. So naš vir navdiha in optimizma. So tisti, ki nam predstavljajo nove izzive. Neodvisno so se povezali v skupino imenovano 'Snežna kepa', s ciljem pomagati utrditi Slovenijo kot državo priložnosti in optimizma.«


Nj. eksc. Brent R. Hartley, veleposlanik Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji, je v svojem nagovoru zbranim dejal, da z velikim veseljem sodelujejo z AmCham Slovenija, poleg tega pa je poudaril pomen poglobitve odnosov in gospodarskih vezi med Slovenijo in ZDA ter izrazil podporo gospodarsko razvojni delegaciji v Silicijevo dolino od 20. do 24. septembra.


Na Skupščini je AmCham Slovenija predstavila kar nekaj novosti, tako vizualnih kot vsebinskih. Nov videz in vodilo, ki se glasi »Navdihujemo pozitivne spremembe«. Izvršna direktorica mag. Ajša Vodnik je poudarila, da se bo AmCham Slovenija še bolj osredotočila na vrednote, ki pa jih pri svojem delu že tako ali tako živijo. Ob tem je poudarila »Vesela sem, da so naši člani v AmCham poslovni skupnosti kot ključno prepoznali vrednoto optimizem, enko pomembne pa so za nas tudi sodelovanje, zaupanje, strastnost in kreativnost.« Uporabniki spleta bodo lahko brskali po prenovljeni spletni strani, povečali smo tudi AmCham ekipo. Vodnikova je izpostavila, da je ponosna na delo AmCham Slovenija v preteklem letu. Obljublja, da bodo tudi v prihodnjem letu ustvarjali veliko pozitivnih sprememb ter s tem še ugodnejše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji.   


 Prenovljene in vsebinsko dodelane so tudi AmCham komisije, le te bodo sedaj še bolj usmerjene v priložnosti digitalne transformacije in prepoznavanje potenciala  iniciative »Slovenija- zelena referenčna država v digitalni Evropi«.


Nove AmCham komisije so:


  • Komisija za zdravstvo in kakovost bivanja,
  • Finančna komisija,
  • Komisija za intelektualno lastnino,
  • Komisija za prihodnost dela in izobraževanja,
  • Komisija za korporativno etiko in transparentnost,
  • Pripravljeni na prihodnost,
  • Komisija za spodbujanje investicij,
  • Komisija za krožno gospodarstvo in ekonomijo delitve.


Zbrane je nagovorila tudi zmagovalka 6. generacije AmCham Young ProfessionalsTM, Top Potential of the Year 2016, Nina Langerholc Čebokli, vodja kabineta ministra za javno upravo. »Tudi v javni upravi so ljudje, ki si upajo in ki si želijo sprememb. Le te pa vedno bazirajo na sodelovanju. Gospodarstvenik ne pozna javne uprave in ne razume njihovega načina dela, in obratno. Veseli smo, da z AmCham Slovenija dobro sodelujemo, drug drugemu prenašamo znanje in izkušnje, s čimer gradimo most, most med javno upravo in gospodarstvom.« Pri tem je poudarila pomen in dodano vrednost projekta Partnerstvo za spremembe: »S tem, ko združimo ljudi iz javne uprave in gospodarstva, spreminjamo kulturo. Jo ustvarjamo. Neprecenljivo je, ko vidiš spremembo v okolju in dobiš nazaj pozitiven odziv, da se stvari premikajo v pravo smer. Sodelovanje je tisto kar poudarjamo in veseli me, da je to ena izmed ključnih vrednot AmCham Slovenija. Partnerstvo, ki ga vzpostavljamo, temelji na zaupanju. To dosežemo z jasno, odprto in stalno komunikacijo. Gradimo človeški odnos med podjetji in javno upravo. Moje današnjo sporočilo je: sodelujmo, saj bomo le skupaj prišli daleč.«


Po statutu zmagovalec generacije mladih potencialov postane tudi član Sveta guvernerjev, a je to letos to postala drugo uvrščena iz 6. generacije Petra Novak, saj Nina Langerholc Čebokli, kot predstavnica javne uprave, ne more zastopati interesov gospodarstva. Predstavniki podjetij, članov AmCham Slovenija, ki so imeli volilno pravico, so izvolili tri člane Sveta guvernerjev, ki so dobili naslednjo podporo: Enzo Smrekar 76,6%, Janko Medja 73,3% in Maria Anselmi 70%.


Jesen bo za AmCham Slovenija zelo aktivna. Že naslednji teden gre Gospodarsko razvojna delegacija v Silicijevo dolino, kjer se bodo udeleženci delegacije srečali z razvijalci najnovejših trendov digitalne transformacije, AmCham Slovenija bo prvič ponosno gostila tudi evropsko konferenco AmChams in Europe.  8. novembra pa bomo skupaj spremljali ameriške volitve.