sl Slovenščina

AmCham Slovenija je pripravil prvi Executive Table, namenjen ožji skupini vodilnih v podjetjih – naših članih, ki se pri svojem delu srečujete s podobnimi poslovnimi izzivi. Format dogodka je zaradi želje po interaktivnosti omejen na 20 udeležencev, da bi spodbudili medgeneracijsko izmenjavo izkušenj, pa bo na dogodku vsakokrat prostor tudi za 5 udeležencev AmCham Young Professionals.

Gost in gostitelj je bil tokrat Matej Potokar, podpredsednik AmChama, ki je od julija letos Direktor skupine za Microsoft poslovne rešitve za regijo Srednje in Vzhodne Evrope. S tem se je njegovo področje dela razširilo z dvomiljonskega slovenskega trga na 500 milijonski trg, torej na 35 držav Srednje in Vzhodne Evrope, med katerimi prednjači ruski trg, ki je največji v tej regiji.

Gospod Potokar je v pogovoru z Ajšo Vodnik govoril o podobnostih in razlikah med državami v regiji in o skupnih izzivih, s katerimi se soočajo vsa gospodarstva. Izrazil je prepričanje, da je pozitivna posledica recesije ta, da so se morali tako IT industrija kot tudi posamezna podjetja zazreti vase in poiskati notranje rezerve. Glede na področje, ki ga pokriva, se je osredotočil na poslovne rešitve in upravljanje odnosov s strankami.

Prav negotove gospodarske razmere so po Potokarjevih besedah še povečale pomen upravljanja odnosov s strankami, saj danes bolj kot kadar koli prej podjetja iščejo načine, kako še bolje poskrbeti za svoje stranke in kupce ter pridobiti nove. Kot odličen primer je omenil Studio Moderna, ki na trgih v 22-tih državah dnevno spremlja želje in potrebe svojih kupcev in prilagaja svojo ponudbo. Nadgradnja rešitev za upravljanje poslovanja (ERP), ki predstavljajo drugo vejo poslovnih rešitev pri Microsoftu in so danes osnova za delovanje podjetij, je po Potokarjavem videnju zagotovo Business Inteligence skupaj z ustrezno analizo podatkov.

Prihodnost IT-ja je brez dvoma v računalništvu v oblaku, je odgovoril na vprašanje o trendih, ki prihajajo. Cloud computing je naslednja temeljna konceptualna sprememba po prodoru interneta, ki je v naš poslovni in zasebni svet prinesel pravo revolucijo. Največje prednosti računalništva v oblaku, ki podjetjem omogoča, da IT infrastrukturo, razvojno okolje in aplikacije najemajo, namesto, da bi vzpostavljali in vzdrževali, svojo bosta prilagodljivost in sroškovna učinkovitost. Podjetja bodo v oblak najprej prestavla t.i. commodity services, da se odo njihovi IT oddelki lahko posvetili razvoju rešitev, ki bodo prinesle resnično dodano vrednost za posamezno podjetje.

»Radi uporabimo primerjavo z električno energijo; vsa podjetja potrebujejo elektriko, vendar to ne pomeni, da imajo tudi svoje elektrarne«, je koncept računalništva v oblaku orisal Potokar. Izzivi računalništva v oblaku, na katere imajo ponudniki pripravljene odgovore, pa so zanesljivost, varnost in zasebnost.

Pogovor se je sklenil z debato udeležencev o stopnji odzivnosti slovenskega gospodarstva na inovacije na področju informacijskih tehnologij.