sl Slovenščina

Ljubljana, 3. september 2015



Ljubljana, 3. september 2015. Včeraj je s podelitvijo certifikatov sedemnajstim sodelujočim študentom program pripravništva Summer Economics Institute (SEI) zaključila že 4. generacija. Certifikate so prejeli iz rok veleposlanika ZDA v Slovenijii, nj. eksc. Brenta R. Hartleya.

Že četrto leto zapored je SEI, program pripravništva organiziran v sodelovanju med Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani in Ameriško gospodarsko zbornico v Sloveniji (AmCham Slovenija), sedemnajstim izbranim dodiplomskim študentom omogočil štiri tedensko opravljanje pripravništva pri podjetjih, ki so člani AmCham Slovenija, prvi teden pa so na predavanjih ameriškega strokovnjaka Paula R. Sullivana spoznavali osnove ekonomije in podjetništva. Enomesečni poletni program SEI je obogaten tudi z različnimi obiski na uspešnih slovenskih podjetjih.

V prvem tednu so študentje različnih študijskih programov slovenskih univerz spoznavali podjetništvo in pripravljali poslovne načrte za svojo poslovno idejo skupaj z ameriškim strokovnjakom Paulom R. Sullivanom, Moje Delo jim je pripravilo delavnico kako iskati prvo zaposlitev, obiskali so nekaj zanimivih slovenskih podjetij (BTC d.d., Outfit 7, ABC Accelerator) in spoznali makroekonomsko situacijo v Sloveniji preko predavanja Boštjana Vasleta iz UMAR. Po zaključku prvega tedna so predstavili svoje poslovne ideje, dve najboljši skupini FundEve in Timbex pa sta svoji poslovni ideji predstavili tudi na zaključnem dogodku.

Veleposlanik ZDA v Ljubljani Brent R. Hartley je ob podelitvi certifikatov študentom poudaril: “Vi boste ključni za razvoj gospodarstva v Sloveniji. Vaše sveže ideje in novi pogledi bodo pomagali pri spremembah v že obstoječih podjetjih in upamo, da tudi pri ustanavljanju novih podjetij, ki bodo ustvarjala nova delovna mesta, reševala izzive in popeljala Slovenijo naprej. Jaz verjamem v vas in mi računamo na vas.”

Preostale štiri tedne v juliju so študentje opravljali pripravništvo v podjetjih, članih AmCham Slovenija in si tako nabirali prve delovne in strokovne izkušnje, nekateri med njimi so dobili tudi možnost nadaljnje zaposlitve, kar je v današnjih časih še posebej pomembno. Summer Economics Institute je program, ki študentom omogoča, da se spoznajo s trgom dela, bodočimi delodajalci in pridejo do izkušenj, ki so danes za mlade tako pomembne za nadaljnji karierni razvoj. Hkrati pa na drugi strani delodajalcem omogoča, da pridejo v stik z ambicioznimi študenti, ki morajo za sodelovanje v programu skozi selekcijski postopek.

Michele Leonardi, Izvršni direktor poslovanja pri IBM, ki je bil mentor enemu izmed študentov, je poudaril: »Lahko rečem, da je bilo sodelovanje zelo dobro. Gostitelj šolanjem bomo tudi v bodoče. Pomembno se nam zdi imeti up v ljudi in podjetja saj gre za obojestransko učenje.«

Mag. Ajša Vodnik, izvršna direktorica AmCham Slovenija je poudarila, da verjame v program predvsem zaradi povezovanja proaktivnih mladih in uspešnih podjetij: “Uspešne zgodbe študentov SEI iz prejšnjih generacij, ki so še vedno zaposleni v podjetjih, kjer so opravljali pripravništvo, so najboljši dokaz uspešnega povezovanja obeh strani.”

V letošnjem letu so študentje prakso opravljali v naslednjih podjetjih, članih AmCham Slovenija: IBM, Moje Delo, Aviat, Bisnode, Competo, Droga Kolinska, Odvetnik Urban Vrtačnik, Goodyear Dunlop Sava Tires, STA Potovanja, Microsoft, Startus Skupina, Philip Morris, Studio Moderna, špica International in ABC Accelerator.

»SEI program je čudovita izkušnja, ker spoznaš ogromno novih ljudi, spoznaš poslovni svet, ogromno se naučiš. Super je, ker dobiš izkušnje ki jih nikjer drugje ne bi mogel pridobiti. Veliko odneseš od tega in si veliko bolj usposobljen človek po programu«, je o svoji izkušnji povedala Nika Radelj Remic, študentka, ki je opravljala pripravništvo pri Goodyear Sava Dunlop Tires.

Tarik Jouhari, ki je opravljal prakso pri špica International, je program priporočil vsem študentom: »SEI program pripravništva je bilo eno najboljših doživetij. Veliko sem se naučil o podjetništvu, spoznal sem zanimive ljudi. Ta program bi priporočil vsem študentom.«



Galerijo fotografij si lahko ogledate TUKAJ.


Več informacij:

Petra Kocjan, vodja komuniciranja in zagovorništva, petra.kocjan@amcham.si, tel: +386 8 205 13 51