sl Slovenščina

Prof. Uroš G. Ahčan, dr. med., Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC LJ, je podprl prizadevanja AmCham Komisije za zdravstvo in kakovost bivanja. Zapisal je:


"Pozdravljam in podpiram stališča AmCham Slovenija, ki aktivno, poglobljeno išče celostne rešitve za boljše delovanje zdravstvenega sistema. Veseli me, da so ugledni gospodarstveniki prepoznali pomen učinkovitega sistema, ki ustvarja zdrave ljudi, ki na najrazličnejših področjih ustvarjajo BDP, ki pa je le eden izmed pokazateljev uspešne družbe. Le zdravi ljudje so zadovoljni in ustvarjalni tudi na področju kulture, športa in politike.

 

Tudi v zdravstvu pa se lahko veliko naučimo na področju upravljanja procesov, vodenja, logistike, sistema spremljanja in nadzora kakovosti, upravljanja poslovanja in digitalizacije.  Zato so povezave med zdravstvom in gospodarstvom vitalnega pomena in so jih prepoznali vsi vodilni centri v svetu.


Zdravstvena reforma mora zagotoviti moderen terciarni center za najzahtevnejše primere, ki bo ustrezno opremljen in bo omogočal razvoj napredne, moderne medicine. Na drugi strani pa mora reforma omogočiti vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti, da ljudem ponudijo svoje storitve, ki jih nikakor ne smemo omejevati s koncesijami, konkurenčnimi prepovedmi in drugimi birokratskimi ovirami, ki škodujejo bolnikom. Potrebno pa je odpreti tudi zdravstvene centre odličnosti in jih povezati v obstoječo infrastrukturo zdravilišč, kar bi nadgradilo bogato tradicijo slovenske medicine in omogočilo nova delovna mesta z veliko dodano vrednostjo, prepoznavnost in nadgradnjo naravnih danosti dežele. 

 

Tako v vrhunskem športu kot v gospodarstvu in medicini je ključna ekipa požrtvovalnih in delu predanih ljudi, strokovnjakov, ki so se pripravljeni podrediti ekipi in najvišjim ciljem. V zdravstvu so cilji jasni, zagotoviti zdravje ljudi, ob tem pa ohraniti empatijo in željo po prenosu znanja mlajšim generacijam. Sistem, ki ga trenutno imamo, je lahko odličen izziv vsem, ki jim je mar za slovensko družbo in naše otroke, da prispevajo svoj del k prenovi zastarelega in nepreglednega sistema polnega umetnih preprek in nelogičnosti. Za zdravje gre!"


Prof. Uroš G. Ahčan, dr.med., Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline UKC LJ je bil gost na zadnjem sestanku AmCham Komisije za zdravstvo in kakovost bivanja, kjer je s člani komisije delil svoj pogled na zdravstvo v Sloveniji.


TUKAJ si lahko preberete celoten dokument o stališčih, ki ga je pripravila AmCham Komisija za zdravstvo in kakovost bivanja.