sl Slovenščina

AmCham Slovenija predstavlja novo iniciativo, priznanje za poslovnega liderja in poslovno liderko leta. Mladi so na zmagovalni oder poslovnega liderstva postavili tri izjemne poslovne liderke, Majo Mikek, Lucijo Živo Sajevec in Ano Roš, ter tri izjemne poslovne liderje, Aleksandra Čeferina, Jureta Kneza in Jadrana Lenarčiča. Priznanje jim podarjamo za leto, ki prihaja, želeli pa bomo njihovo zavezo, kaj bodo naredili za mlade.

Gre za priznanje za izjemne liderke in liderje v slovenskem poslovnem prostoru, ki smo ga v okviru AmCham Business Leaders Cluba oblikovali na predlog mladih iz platforme AmCham Young. Ker so mladi navdih in motivacija poslovne skupnosti priložnosti in optimizma, smo se z veseljem odzvali na pobudo, da bomo osvetlili odlične zgodbe izjemnih posameznikov v slovenskem prostoru. Na predlog Sveta YOUng in ob odločitvi Young Leaders Cluba je priznanje poslovni lider in poslovna liderka leta odgovor na vprašanja vzorništva, nujnih sprememb v poslovnem voditeljstvu in kulture dialoga.

Izbor je potekal tako, da so člani Sveta YOUng predlagali vsak svojo kandidatko in kandidata, vsak je lahko izbiral med tistimi, ki delujejo v slovenskem poslovnem prostoru ali pa predlagal ljudi, ki delujejo v mednarodnem okolju in so slovenskih korenin. Nato pa so o njih glasovali člani AmCham Young Leaders Cluba. Izbirali so med več kot 20 kandidati. Med izjemne poslovne liderje in liderke so se tako prvič zapisali Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze, dr. Jure Knez, soustanovitelj in tehnični direktor Dewesofta, dr. Jadran Lenarčič, profesor Univerze v Ljubljani in znanstveni svetnik Instituta Jožef Stefan ter nekdanji dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan, Maja Mikek, soustanoviteljica in finančna direktorica Celtre, Lucija Živa Sajevec, direktorica družbe AMZS, in Ana Roš, vrhunska kuharska mojstrica.

Vrednote, ki so jih predlagatelji upoštevali pri predlogih, so vrednote staroselcev, ki sta jih v svoji knjigi Vodnik za AEIOU voditeljstva združili slovenski avtorici Sonja Klopčič in Ksenija Špiler Božič in to so:

    • Aroha – Nova Zelandija – vodenje z energijo ljubezni – spoštovanje, uvidevnost, skrb, spoštljivost.
    • Eb – Amerika – vsepovezanost in soodvisnost – naše odločitve imajo širši vpliv.
    • Ikigai – Azija – življenje s smislom in delo s poslanstvom – iskanje poti, kako v polnosti živimo poslanstvo, lastno in organizacije.
    • Oikos – Evropa – odgovornost za blaginjo za vse.
    • Ubuntu – Afrika – na zaupanju temelječi odnosi.

 

Na treh dogodkih bomo imeli čast bolje spoznati zgodbe šesterice, ki so s svojim delom in ustvarjanjem navdih in vzor za mlade, s tem pa predstavljajo pomemben gradnik odlične slovenske in svetovne družbe. Spoznali bomo vse, kar jih oblikuje, kar jih je zaznamovalo ter njihove poglede na trenutek. Ker je priznanje usmerjeno v prihodnost, jim ga ne bomo podelili za leto 2021, ampak za leto 2022, in jih prosili tudi za zavezo, kaj bodo v prihodnjem letu naredili za mlade. Pri vsem skupaj pa je ključna miselnost »podari naprej«, saj lahko le družbeno odgovorna in okolijsko ozaveščena liderka in lider vodita na način, ki je primeren za čas, v katerem živimo. Želimo si sočutnosti, odprtosti, razumevanja in pogleda naprej.

Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe, je ob tem povedala: »Ali potrebujemo še eno poslovno tekmovanje? Ne. Kaj pa priznanje za izjemne poslovne liderke in liderje? Vsekakor. V slovenskem prostoru je namreč včasih premalo poudarka na odličnih zgodbah in veselju ob uspehih na področju poslovnega liderstva. Najbolj pa se veselim, da lahko sokreiramo z mladimi, ki si želijo vzorništva, ozaveščenega liderstva, ki temelji na vrednotah, in odličnih zgodb slovenskih poslovnih liderk in liderjev

Prvi dogodek, kjer se bosta predstavila Maja Mikek in dr. Jadran Lenarčič, bo potekal v četrtek, 20. maja 2021.