sl Slovenščina

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, zato smo tradicionalno slovenskega danes priredili v naši pisarni in z njim sprejeli ameriške študente, ki bodo v Sloveniji preživeli šest tednov, in njihove mentorje iz podjetij AmCham Slovenija.


Na mizi kruh, maslo, med, mleko in jabolka, v zraku pa veliko pričakovanj in želja po novih izkušnjah. Ameriški študenti so v nedeljo prispeli v Slovenijo na šesttedenski program in prakso v okviru European Experience in the Green Heart of Europe.


Dodiplomski študentje z ameriških univerz so prišli po priložnost za povezovanje, izobraževanje, širjenje svojih obzorij, testiranje pridobljenega znanja v pripravniških vodah, pridobivanje izkušenj na svojem področju in druženje z mladimi talenti prve svetovne zelene destinacije, Slovenije. Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, je pozdravila študente in jim na srce položila, naj uživajo v dani izkušnji in naj si zapomnijo, da je »Slovenija edina država na svetu, ki nosi ljubezen v svojem imenu«.


Iz kje prihaja osem študentov? Marlton, New Jersey; Pittsburgh, Pennsylvania; Norwich, Vermont ; Kirtland Hills, Ohio; Chapel Hill, North Carolina; Freehold, New Jersey; Missoula, Montana; Vancouver, V6K 3N1; Mounds View, Minnesota.


In kaj ameriški študentje že vedo o Sloveniji. Vsi poznajo prvo damo ZDA, Melanio Trump, vedo na katere države meji Slovenija in koliko kilometrov obale imamo. Zakaj pa so si za svojo evropsko izkušnjo izbrali ravno Slovenijo?


Eliana Ondrejko, Case Western Reserve University


Kar me je najprej pritegnilo je mednarodna narava programa in dodana vrednost poslovnega dela. Vzhodne Evrope en poznam, zato me Slovenija kot država zelo zanima. Poleg spoznavanja z okolico in državo se veselim spoznavanja z mednarodnim poslovnim okoljem. V prvih nekaj dneh sem spoznala raznoliko in živahno slovensko gospodarstvo. Komaj čakam naslednje korake.


Matthew Leskovar, University of Vermont


Zanimivo mi je dejstvo, da finance uporabljajo različna podjetja iz različnih panog. Še posebej bi mi bilo zanimivo, če bi začel s samostojnim poslovanjem. Znanje, ki ga bom pridobil na pripravništvu, želim uporabiti tudi v življenju in v svoji poslovni karieri. Želim se naučiti o slovenski kulturi (očetova družina je iz Slovenije) in bolje razumeti mednarodno poslovanje.


Joshua Cardinal, University of Wisconsin-Eau Claire


Še pred vpisom na univerzo sem vedel, da želim zasledovati mednarodno kariero. Šele po semestru v tujini, ki sem ga preživel v Latviji pa sem spoznal, da je moja ambicija delati za Ameriški državni urad (US State Department). Od takrat dalje sledim cilju in nabiram znanja in veščine, ki mi bodo pomagala na poti do tja. Aktiven sem na področjih izobraževanje, skupnosti, razvoja mladinskih aktivnosti. Želim pa spoznati tudi poslovni in finančni svet.


Osem ameriških študentov bo štiri tedne mentorstva in prakse preživelo v partnerskih podjetjih programa European Experience. Za sodelovanje se zahvaljujemo: ABC Accelerator, Circular Change, Droga Kolinska, LanguageSitter, Lenis farmacevtika, MBILLS, Petrol in Visionect.


Katera dejstva, ki jih turisti ne vedo o Sloveniji, pa so izpostavili mentorji? Poudarili so jezikovno raznolikost slovenskih narečij, zadnjo spremembo višine Triglava, gostoljubje in prijaznost Slovencev kot gostiteljev, ter nekaj velikih mož, kot sta Prešern in Plečnik. In nenazadnje to, da je Slovenija ravno prav velika in ne majhna država.


Kakšna bo evropska izkušnja in kakšen program se obeta ameriškim študentom? Razkrivamo nekaj poudarkov.


Izkušnja 1: enomesečna poslovna praksa v uspešnih slovenskih podjetjih.


Izkušnja 2: dvotedenski študentski program podjetništva, ki povezuje teorijo s prakso.


Izkušnja 3: teden dni bivanja pri slovenskih peer2peer vrstnikih.


Izkušnja 4: izleti in ogledi po Sloveniji (Bled, supanje v Bohinju, Pohod na Veliko planino)


Izkušnja 5: dogodki AmCham Slovenija.