sl Slovenščina

S predstavitvijo rešitev na tri izzive, ki smo jih izbrali jeseni, se je na zaključni prireditvi končal 4. krog Partnerstva za spremembe. Snežna kepa se je ukvarjala s tem, kako prepoznati in obdržati talente v gospodarstvu, Združenje Manager je reševalo izziv, kako očistiti Slovenijo papirnatih računov, »Inženirke in inženirji bomo« pa vprašanje, kako z ambicijo "Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi" navdušiti 300.000 Slovencev. Na prireditvi smo si obljubili, da se Partnerstvo za spremembe nadaljuje v 5. krog.​


Partnerstvo za spremembe, program inovativnega sodelovanja med zaposlenimi v slovenskem javnem in zasebnem sektorju, ki skupaj premikajo meje, rušijo stereotipe in ustvarjajo pozitivne zgodbe, je v 4. krogu razširilo svoje delovanje. Vrata smo odprli za vse, ki prepoznavajo pomen odgovornosti, inovativnosti in sodelovanja, in k sodelovanju povabili vse organizacije (gospodarska združenja, občine, nevladne organizacije, javne zavode, zasebne zavode, ustanove, organe javne uprave, izobraževalne in znanstvene inštitucije, …), ki verjamejo v sodelovanje in si želijo v takem duhu spreminjati družbeno in poslovno okolje na bolje. Uresničili smo svojo željo in postali nacionalna platforma sodelovanja.


Rešitve na izzive, ki smo jih izbrali v 4. krogu, si želijo povečati kakovost življenja in izboljšati poslovno okolje na bolje. Prvi izziv, ki smo ga izbrali, je bil izziv "Talenti v gospodarstvu – kdo so, kako jih razvijati, privabiti in obdržati v slovenskem poslovnem okolju?", ki ga je prijavila Snežna kepa – središče optimizma, drugi izziv je bil izziv Združenja Manager "Slovenija 4.0: Očistimo Slovenijo papirnatih računov!", tretji pa "Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi: kako s to ambicijo navdušiti 300.000 Slovencev?", izziv, ki so ga prijavili "Inženirke in inženirji bomo".



Na zaključni prireditvi, ki jo je vodil Toni Cahunek, in se je začela z motivacijskim govorom doc. dr. Dana Podjeda iz ZRC SAZU, so se predstavili vsi trije izzivi in javnosti povedali, kaj so v zadnjih osmih mesecih počeli in dosegli. Sporočilo, da smo Slovenci narod inženirjev in inovatorjev, je doseglo pol milijona ljudi. Vsem ljudem je skupna ena stvar – radovednost in kot Slovenci smo lahko samozavestni, saj imamo veliko za ponuditi in smo narod inovatorjev, je bilo sporočilo izziva, ki so ga vodili "Inženirke in inženirji bomo". Ker lahko šole na letni ravni s prehodom na e-račune prihranijo do 30.000 EUR, je Združenje Manager s svojim izzivom najprej naslovilo tako šole in vrtce kot starše in jih spodbujalo k uporabi elektronskega načina plačila. Snežna kepa pa je definirala talente v gospodarstvu, ki jim je potrebno dati priznanje in možnost za razvoj. Talenti so generatorji sprememb in generatorji napredka, vse to pa počnemo zaradi naše skupne prihodnosti. V Sloveniji imamo varnost, spodobne ljudi in ogromno možnosti, da se talenti razvijajo, samo izkoristiti jo moramo.


V komisiji, ki je komentirala izzive, so bili Lilijana Kozlovič, generalna sekretarka vlade, Nevenka Kržan, senior partnerka KPMG in predsednica AmCham Slovenija, Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija, Tina Divjak, vodja zagovorništva v CNVOS in Žiga Vavpotič, predsednik upravnega odbora Outfit7.


Partnerstvo se nadaljuje v 5. krog

Boris Koprivnikar
, minister za javno upravo in častni pokrovitelj Partnerstva za spremembe, je povedal: "Izjemno sem vesel in ponosen, da je iz ideje, ki je pred nekaj leti nastala čisto mimogrede, nastal program, na katerega smo lahko vsi skupaj zelo ponosni. V tem mandatu smo stalno iskali možnosti za izboljšave delovanja javne uprave. In Partnerstvo za spremembe je točno to, kar iščemo: partnerstvo z vsemi deležniki in snovanje stalnih izboljšav. V tem duhu tudi upam, da bodo snovalci in sodelujoči tudi v naslednjih krogih programa nadaljevali z nezmanjšanim entuziazmom za sokreiranje skupnih rešitev v partnerskem sodelovanju."


Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, je povedala: "Zaupanje, ki je temelj sodelovanja, se ne razvije po navodilih ali z dekreti. Zaupanje se oplemeniti, ko se ljudje spoznajo brez predsodkov, skupaj razvijajo ideje in soustvarjajo, in prav to smo uspeli s Partnerstvom za spremembe. Dokazali smo, da lahko enostavna ideja, ki pride s strani mladih, s pomočjo odločnih voditeljev, tako v politiki kot v gospodarstvu, dobi krila in prinese številne pozitivne učinke. Zato si želim, da bomo še naprej vsi deležniki – država, gospodarstvo in civilna družba skupaj soustvarjali še boljšo Slovenijo tudi zato, da bodo mladi prepoznali, da je prav Slovenija lahko prototip države za talente, kot so poudarili v Snežni kepi – središču optimizma".



Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ki se je udeležil dogodka, je povedal, da ga veseli, da se projekt Partnerstvo za spremembe nadaljuje, in da je resnično ponosen, da je njegova vlada zagnala ta projekt. "Verjamem, da je potrebno v Sloveniji še več sodelovati, to sodelovanje pa bom podpiral še naprej," je povedal Cerar. "Pomembno je, da skušamo razumeti drugega, si prisluhniti in se vključiti v sistem, ki ga še ne poznamo. Pomembno je, da sodelujemo in se povezujemo ter znamo prisluhniti. Bolj kot smo pogumni in inovativni, bolje nam bo, in želim si, da bi tudi prihodnje vlade vlagale v ta projekt, ki ga je potrebno še širiti. Želim si, da bi ljudje v Sloveniji razmislili, kako pomembno je, da gremo v prihodnost z več sodelovanja, ker samo tako bo bolje za vse. In v sodelovanju, ki ste ga danes pokazali, je energija in moč za naprej, " je še povedal Cerar.


dr. Miro Cerar o Partnerstvu za spremembe



Nana Šumrada Slavnič (Snežna kepa 2.0) o Sloveniji, prototipu države za talente



Enej Kirn (Združenje Manager): Kako bomo očistili Slovenijo papirnatih računov?



Edita Krajnovič (Inženirke in inženirji bomo): Kako s Kvizumom doseči 300.000 ljudi?



Celoten posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj.


Fotografije z dogodka si lahko ogledate na naši Facebook strani.