sl Slovenščina

Izmenjava zaposlenih, ki bo potekala od 1. do 5. junija 2015

Na novinarski konferenci sta minister za javno upravo Boris Koprivnikar in izvršna direktorica Ameriške gospodarske zbornice (AmCham Slovenija) mag. Ajša Vodnik predstavila projekt sodelovanja med javno upravo in gospodarstvom, ki so ga poimenovali »Partnerstvo za spremembe«. Gre za izmenjavo zaposlenih med omenjenim ministrstvom in podjetji, ki se bo med 1. in 5. junijem zgodila v obeh smereh. Tako bo v 15 podjetij (domačih in tujih, ki so člani AmCham Slovenija) za 5 dni odšlo delat 15 zaposlenih z MJU, ki so za to izrazili interes, obenem pa bodo tudi zaposleni iz podjetij, ki sodelujejo v programu izmenjave, spoznavali delo MJU.



V projektu sodelujoča podjetja so Bisnode d.o.o., Microsoft d.o.o., Ljubljana, IBM Slovenija d.o.o., Comtrade d.o.o., KPMG poslovno svetovanje d.o.o., Danfoss Trata d.o.o., Merck Sharp &Dohme d.o.o., Competo d.o.o., SAP d.o.o., Deloitte d.o.o., Knauf Insulation d.o.o., NLB d.d., Halcom d.d., ABC Accelerator – ABCITI d.o.o. in Steklarna Hrastnik d.o.o.



Izmenjavi pa se bo pridružilo še 8 mladih, finalistov letošnje, že 5. generacije AmCham Young ProfessionalsTM. To so perspektivni mladi med 25 in 35 letom, ki so zaposleni v podjetjih, članih AmCham Slovenija.



Izmenjavo razumemo kot usposabljanje, je uvodoma dejal minister Koprivnikar, saj bo vsak zaposleni, ki bo aktivni udeleženec le te, dobil svojega mentorja, ki ga bo usmerjal in mu pomagal pri pridobivanju novih znanj in izkušenj. Cilj projekta je vzpostaviti nov, drugačen in zanimiv način sodelovanja med javno upravo in gospodarstvom v Sloveniji ter doseganje višje stopnje mobilnosti zaposlenih, pridobivanje novih znanj, spoznavanje in prenašanje drugačnih delovnih praks, pridobivanje in deljenje izkušenj ter ustvarjanje povezav in izmenjava strokovnega znanja. Kot je še poudaril minister: “Ocenjujemo, da bo sodelovanje prispevalo k okrepitvi medsebojnega zaupanja, razumevanja, razblinjanju stereotipov in bo povečalo zavedanje, da ne obstajamo »mi in oni« temveč smo vsi skupaj močnejši v kreiranju in uvajanju sprememb. Verjamemo v uspeh tega pilotnega projekta in ga želimo kasneje razširiti ter povabiti k sodelovanju druge resorje in tudi nevladni sektor.”



“Gre za kamenček v mozaiku sprememb”, je dejala Izvršna direktorica AmCham Slovenija mag. Ajša Vodnik in dodala, da se vsi zavedamo, da so spremembe možne samo v povezavi civilne družbe, gospodarstva in države. “Zato smo prepričani, da se iz našega sodelovanja lahko razvije večje medsebojno poznavanje in v nadvse pozitivnem vzdušju vzniknejo številne ideje, kako hitreje priti do želenih rezultatov. Skupna partnerstva so pot do uspeha, z njimi pa kažemo na to, da je vredno vlagati energijo v takšne projekte.”



Projekt Partnerstvo za spremembe bomo zaključili na skupnem dogodku vseh sodelujočih, ki bo predvidoma v torek, 9. junija.