sl Slovenščina

AmCham Slovenija obžaluje namero vlade Združenih držav Amerike, da bi uvedli dodatne carine in omejitve pri uvozu jekla in aluminija iz Evrope.


Razumemo zaskrbljenost ameriške vlade glede globalnih presežkov jekla in aluminija, kar lahko škoduje zaposlovanju tako v EU kot v ZDA ter spodbudi nepoštene trgovinske prakse, vendar bi ta odločitev nepošteno obremenila predvsem evropske proizvajalce. Ob tem pa se ne rešuje vprašanja presežne zmogljivosti Kitajske, kar je verjetno glavni vzrok za tovrsten predlog.


Kot navaja predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, bi lahko ta odločitev vodila k povračilnim ukrepom Evropske unije proti ameriškim podjetjem in povzročila nekatere kršitve pravil Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Opozoriti želimo, da obstaja velika nevarnost, da se bodo zaradi enostranskih odločitev poslabšali čezatlantski gospodarski in politični odnosi, kar lahko ogrozi delovna mesta, naložbe in varnost na obeh straneh Atlantika. Ameriška podjetja zaposlujejo več kot 4,7 milijona delavcev v Evropi.


Susan Danger, generalna direktorica AmCham EU, je dejala: "Odziv na globalno presežne zmogljivosti jekla in aluminija zahteva usklajeno ukrepanje EU in ZDA. Enostranski ukrepi ameriške vlade ne bi rešili tega vprašanja in bi škodovali odnosom med Ameriko in Evropo, ki sta sicer največji trgovinski zaveznici."


Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, ob tem dodaja: "Trgovina in investicije so vedno 'dvostranska cesta', zato je pomembno, da največji trgovinski in investicijski partnerici EU in ZDA najdeta skupni dogovor in izzive naslovita skupaj, ne pa da gre za enostranske odločitve katere koli strani."