sl Slovenščina

12. oktober 2022 – AmCham Finančna Komisija se je na jesenskem srečanju srečala z Bojanom Ivancem, CFA, CAIA, glavnim ekonomistom GZS, ki je med drugim tudi kolumnist in eden najbolj citiranih slovenskih ekonomistov, ki javnost seznanja s pomembnimi makroekonomskimi napovedmi.

Pogovor je tekel o energetski krizi, izzivih, s katerimi se Evropa srečuje ter davčni reformi. Izzivi Evrope za letošnje in naslednje leto so po mnenju B.Ivanca naslednji:

  • Ekonomska vojna z Rusijo
  • Ohranjanje življenjskega standarda povprečnega prebivalca
  • Iskanje načinov za nižanje porabe, dvig domače proizvodnje električne energije in prehod iz fosilnih goriv v električno energijo
  • Ohranjanje konkurenčnosti industrije

Po mnenju Ivanca Rusija ne bo nikoli več pomemben dobavitelj fosilnih goriv Evropi.

Pri davčni zakonodaji je B. Ivanc izpostavil spremembe in predlog novega Zakona o dohodnini, ki sicer prinaša nekaj manjših olajšav (višje olajšave za vzdrževane družinske člane….), pa tudi dvig npr. stopnje davka za zavezance v višjem, 5. dohodninskem razredu ( iz 45% na 50%). Bojan Ivanc je sicer izpostavil tudi, da mora biti davčna zakonodaja takšna, ki spodbuja, da podjetja nagrajujejo dobre zaposlene, ne pa, da spodbuja uravnilovko.