sl Slovenščina

Na redni letni generalni skupščini AmCham Slovenija so člani izvolili novega predsednika AmCham Slovenija. Dveletni mandat je prevzel Sašo Berger, predsednik uprave S&T Slovenija. Novi člani sveta guvernerjev AmCham Slovenija so postali Blaž Brodnjak (predsednik uprave, NLB d.d.), Michele Leonardi (izvršni direktor, IBM Slovenija), ter Vanja Lombar (generalna direktorica, OMV Slovenija). Za drugi dveletni mandat v Svetu guvernerjev so bili ponovno izvoljeni Iztok Klančnik (generalni direktor, Hewlett Packard Enterprise Slovenija), Milan Dragić (generalni direktor, Bisnode Južni trgi) in Vanja Hrovat (predsednica uprave, Generali zavarovalnica d.d. Ljubljana).

Sašo Berger je v svojem uvodnem govoru povedal, da se veseli, da bo prevzel vodenje AmCham Slovenija, ki je izjemna organizacija z odlično ekipo in številčnim članstvom, ki živi svoje vrednote, ki širi optimizem in izboljšuje poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji, in ki je organizacija za prihodnost. “Vrednote AmChama se skladajo tako z mojimi osebnimi vrednotami kot tudi z vrednotami, ki jih skušamo živeti v podjetju S&T. Vesel bom, če bom lahko tudi sam doprinesel k temu uspešnemu mozaiku,” je še povedal novi predsednik in dodal, da se veseli dialoga z gospodarstvom, državo in civilno družbo, saj lahko le tako še izboljšamo poslovno okolje v Sloveniji. Izpostavil je še pomemben vidik varnosti v širšem pomenu besede, ki je že vpeta v vse akcije AmCham Slovenija, in dejal, da si želi, da bo tako tudi v prihodnje.

Za člane Sveta guvernerjev so kandidirali Blaž Brodnjak (predsednik uprave, NLB d.d.), Michele Leonardi (izvršni direktor, IBM Slovenija), Vanja Lombar (generalna direktorica, OMV Slovenija), Iztok Klančnik (generalni direktor, Hewlett Packard Enterprise Slovenija), Milan Dragić (generalni direktor, Bisnode Južni trgi) in Vanja Hrovat (predsednica uprave, Generali zavarovalnica d.d. Ljubljana). Vsi so dobili podporo članov AmCham Slovenija in bodo zasedli mesta v Svetu guvernerjev, ki se je letos zaradi povečanega števila članov tudi razširil. V Svetu guvernerjev tako zdaj sedi 9 guvernerjev, predsednik AmCham Slovenija, AmCham top potencial leta, predstavnik oz. predstavnica ameriškega veleposlaništva in generalni direktor oz. direktorica AmCham Slovenija.

Vsi kandidati za guvernerje so izpostavili izjemno vrednost platforme AmCham Young, ki spodbuja razvoj bodočih poslovnih liderjev. Strinjali so se, da se je potrebno usmeriti v trajnostno prihodnost in se prilagajati spremembam, ki so postale stalnica. Izpostavili so tudi potrebo po sodelovanju tako znotraj gospodarstva kot tudi z državo in civilno družbo, saj bomo le tako skupaj naredili nekaj dobrega za državo in ustvarili najboljše pogoje za posel. “Smo majhni, ampak zmoremo ogromno, prebojnost pa je tisto, kar nas definira,” je bilo še slišati.

Posebna gostja na redni letni generalni skupščini AmCham Slovenija je bila tudi nova ameriška veleposlanica v Sloveniji, nj.eksc. Lynda C. Blanchard, ki je povedala, da je zelo vesela, da je v Sloveniji, ki je krasna država, kjer se ona in njena družina odlično počutijo. Dejala je, da ima Slovenija veliko potenciala, ki ga še lahko izkoristi, ter da se lahko ZDA in Slovenija veliko naučita ena od druge. “Veselim se, da se bom naučila novih stvari, in veselim se povezovanja obeh držav,” je povedala. Ker je tudi sama podjetnica, je slovenskim podjetnikom svetovala, naj stopijo izven svojih okvirjev, saj bodo tako še bolj uspešni, na srce pa jim je položila tudi, naj bodo družbeno odgovorni, naj se povežejo s svojo okolico in naj pomagajo drugim.

Pregled dela in načrti za naprej

Generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik, ki je v letošnjem letu postala tudi podpredsednico organizacije AmChams in Europe, je nato skupaj z ekipo predstavila delo zbornice v preteklem letu in podala smernice za naprej. AmCham Slovenija, ki ima trenutno 392 članov, slovenskih in mednarodnih podjetij, je v preteklem letu svoje delovanje usmerila v štiri stebre – dogodki in mreženje, zagovorništvo, platforma Young in mednarodno sodelovanje.

AmCham Slovenija vsako leto organizira preko 60 dogodkov, ves čas se trudijo biti inovativni in informativni, saj vse dogodke dopolnjuje tudi zanimiva vsebina. Trenutno se pripravljajo na veliko mednarodno konferenco Slovenia Business Bridge, ki bo dva dni oktobra v Slovenijo pripeljala zanimive domače in tuje goste ter v ospredje postavila inovativnost, sodelovanje in zaupanje.

Na področju zagovorništva se bo delo šestih komisij in dveh delovnih skupin nadaljevalo na področjih, ki jih v AmCham Slovenija prepoznavajo kot ključne. S programom Partnerstvo za spremembe bodo nadaljevali v 6. krog, k sodelovanju pri reševanju izzivov povabili udeležence s strani gospodarstva, javne uprave in širšega javnega sektorja, nevladnih organizacij ter znanstvene sfere, in znova izmenjali zaposlene med javnim sektorjem in gospodarstvom.

Platforma Young si bo prizadevala za še bolj aktivno in drzno spodbujanje mladih voditeljev naslednje generacije. Letos je vpisana že 10. generacija AmCham Young Professionals, AmCham Young Leaders Club je s svojim vodstvom še okrepil svoje delovanje in pričel s programom Prvi mentor, nadaljuje se tudi mentorski program in delo Snežne kepe.

Matej Gostiša, AmCham top potencial leta 2019, ki je v skladu s statutom AmCham Slovenija prevzel tudi vlogo predstavnika mladih v Svetu guvernerjev, je v svojem govoru izpostavil, da je platforma Young v okviru AmCham Slovenija zagotovo vzvod za razvoj potencialov v ključne kadre in eden glavnih bazenov kvalitetnega kadra v Sloveniji. “V 9. generaciji AmCham Young Professionals smo ustvarili izjemno energijo, čutili smo povezanost, nadgrajevali smo se v znanju, razvili smo prava prijateljstva. In to bomo še nadgrajevali,” je povedal Gostiša in dodal, da si bo sam prizadeval, da bo bolj izkušene kolege spodbudil, da opolnomočijo potenciale v svojih podjetjih, mlade kolege pa opozoril, naj brez izjemne osebne odgovornosti in predanosti delu za skupno dobro, opustijo ambicijo po preboju iz potenciala v liderja.

Na področju mednarodnega sodelovanja AmCham Slovenija še vedno predstavlja vstopno točko za slovenska podjetja, ki si želijo prodreti na ameriški trg, in odpreti vrata investitorjem v Slovenijo. Tudi v prihodnjem letu bodo organizirali poslovno-razvojno delegacijo v ZDA in še naprej krepili odnose z Američani slovenskih korenin.

Ob koncu redne letne generalne skupščine so si vsi zaželeli uspešno delo še naprej, pred AmCham Slovenija, ki letos praznuje 20 let svojega delovanja, pa je aktivno leto z željo po še več sodelovanja, spodbujanja optimizma in ustvarjanja novih priložnosti.