sl Slovenščina

 

AmCham Komisija pripravljeni na prihodnost je včeraj na sestanku komisije gostila gostjo gospo mag. Melito Šinkovec, vodjo Sektorja za informacijsko in kibernetsko varnost na Uradu Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), ki je delila vpoglede v prihajajoče spremembe, ki jih prinaša nov zakon o informacijski varnosti. Sestanek je razkril podrobnosti direktive (EU) 2022/2555 oz. NIS 2.

Direktiva, ki je začela veljati 16. januarja 2023, in zahteva prenos v nacionalno zakonodajo do 17. oktobra 2024, si prizadeva dvigniti skupno raven kibernetske varnosti po Evropski uniji (EU). Ob neprestanem naraščanju kibernetskih napadov, ki povzročajo znatno gospodarsko škodo so bile osrednja točka razprave obsežne spremembe, ki jih prinaša NIS 2, s poudarkom na namenu, obsegu, vlogi URSIV, subjektih, ki so podvrženi zakonu in njihovem nadzoru, ter obveznostih poročanja incidentov.

Ker se rok za prenos približuje, podjetja pa bodo potrebovala čim več informacij o spremembah, ki jih prinaša, bo Komisija pripravljeni na prihodnost mag. Šinkovec ponovno gostila aprila, saj bo takrat predvidoma znan tudi predlog prenosa v slovensko zakonodajo.

Tematika informacijske in kibernetske varnosti ter odpornosti ostaja ena od ključnih tem naše Komisije.