sl Slovenščina

V okviru projekta “Učitelj sem! Učiteljica sem!”, ki izpostavlja odlične zgodbe slovenskih učiteljev, ki s svojo inovativnostjo, predanostjo učencem in odgovornostjo pišejo izjemne zgodbe, smo dobili slovensko predstavnico, ki se bo udeležila svetovnega izbora za najboljšega učitelja Global Teacher Prize. Zmagovalka slovenskega izbora je Nina Jelen iz Osnovne šole Ivana Škvarče iz Zagorja ob Savi.

V okviru projekta »Učitelj sem! Učiteljica sem!« je od konca lanskega leta potekal izbor slovenskega predstavnika oz. predstavnice za svetovni izbor za najboljšega učitelja oz. učiteljico Global Teacher Prize. Superfinalisti in superfinalistke so bili Nina Jelen, OŠ Ivana Škvarče, Mladen Kopasić, OŠ Polje, Mateja Peršolja, OŠ Preserje pri Radomljah, Jože Senekovič, OŠ Bojana Ilicha, in Tanja Jankovič, OŠ Danile Kumar.

Na virtualnem dogodku, ki ga je vodila Anja Hlača Ferjančič, se je še enkrat predstavilo vseh pet kandidatov in kandidatk, na koncu pa je zmago odnesla Nina Jelen iz Osnovne šole Ivana Škvarče. Nina Jelen, ki trenutno uči 5. razred osnovne šole, se bo kot prva predstavnica Slovenije predstavila na tekmovanju Global Teacher Prize in bo konec leta predvidoma odpotovala v Pariz. In kakšno bo sporočilo iz Slovenije, ki ga bo ponesla v svet? »Jaz vedno pravim, da če učitelj posluša učence, tudi učenci poslušajo učitelja. In mislim, da učitelji v Sloveniji veliko naredimo za učence in si želim, da bi bilo to sporočilo, ki ga bomo ponesli v svet,« je povedala.

»Učitelj sem! Učiteljica sem!« za Global Teacher Prize

Projekt »Učitelj sem! Učiteljica sem!« je nastal februarja 2018 pod okriljem nacionalne platforme Partnerstva za spremembe in AmCham Slovenija. Projekt širi dobre prakse učiteljev in učiteljic v slovenskih šolah, njegov cilj pa je dati glas učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzorniki bodočim generacijam učiteljev. Verjamemo, da je v odličnih ljudeh ključ, da se lahko začnejo dogajati majhne in velike spremembe, in da bodo pravi ti učitelji s pravo podporo lahko glasniki izboljšav šolskega sistema. V dveh letih je projekt v sodelovanju z medijsko hišo Delo v slovenski prostor razširil že preko 100 izjemnih zgodb učiteljev, ki so postali navdih in vir novega zaupanja v učiteljski poklic med širšo javnostjo.

Lansko leto se je projekt povezal tudi s Fundacijo Varkey, ki z enakim poslanstvom deluje na globalni ravni in vsako leto v sklopu foruma ‘Global Education and Skills’ organizira tudi izbor za najboljšega učitelja na svetu – Global Teacher Prize. S podpisom sporazuma je projekt “Učitelj sem! Učiteljica sem!” postal tudi National Teacher Prize Slovenia in tako so med najboljšimi učitelji sveta prostor dobili tudi slovenski učitelji in učiteljice.

Letos se je na slovenski izbor za Global Teacher Prize prijavilo 16 učiteljic in učiteljev, ki sodelujejo v projektu »Učitelj sem! Učiteljica sem!«. Vse njihove prijave je pregledala 10-članska komisija in izbrala pet superfinalistov. Komisijo so sestavljali Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, Nataša Luša, glavna direktorica Dela, Matej Potokar, direktor podjetja Emma, Nevenka Kržan, partnerka v podjetju KPMG, Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Klara Skubic Ermenc, izredna profesorica na oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Branko Čakarmiš, programski direktor POP TV, Petra Majdič, nekdanja vrhunska športnica in dobitnica olimpijske medalje, Žan Dapčevič, poslovni direktor Višje strokovne šole Academia Maribor, in Nina Pejič, mlada raziskovalka na Centru za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in AmCham Top potencial leta 2020.

Končna ocena za zmago pa je bila sestavljena iz treh tretjin – tretjino glasu je prispevala zgoraj omenjena komisija, tretjino glasu so prispevali učitelji, ki sodelujejo v projektu »Učitelj sem! Učiteljica sem!«, tretjino glasu pa splošna javnost, saj je 12. in 25. februarjem 2021 potekalo glasovanje publike (dobili smo skoraj 8.000 glasov).

 

Oglejte si celoten dogodek: