sl Slovenščina

Odgovornost za trajnostno prihodnost je na vsakem posamezniku in vsaki organizaciji. A kako priti do tja? Tokrat smo se učili od tehnološkega velikana, Microsofta, ki kot ključni izziv navaja, kako zmanjšati ne le lastnega, ampak ogljični odtis vseh uporabnikov Microsoftovih storitev.

Kot nam je na srečanju AmCham Komisije za trajnostno rast povedala generalna direktorica Microsofta Slovenija Barbara Domicelj, Microsoft cilja na to, da bo ogljično negativen do leta 2030, takrat naj bi v svojem celotnem poslovanju, vključno z nabavno verigo, prepolovili tudi izpuste. Do leta 2050 pa naj bi iz okolja odstranili ves ogljikov dioksid, ki ga je Microsoft posredno ali neposredno spustil v okolje od svoje ustanovitve leta 1975 dalje, zato posebno pozornost namenjajo predvsem idejam za zmanjševanje in odpravljanje izpustov ogljikovega dioksida.

Del vseh teh ambicij je tudi Microsoft Sustainability Calculator, orodje, ki organizacijam omogoča vpogled v izpuste ogljikovega dioksida, ki nastajajo zaradi uporabe Microsoftovih storitev v oblaku, kot so storitve Azure in Dynamics 365. V orodju lahko stranke spremljajo, za koliko so skozi čas zmanjšale svoje izpuste z uporabo njihovih storitev v oblaku, in tudi izračunajo učinek na izpuste, če v oblak preselijo dodatne storitve.

V trajnostno delovanje podjetja vključujejo tudi vse svoje zaposlene, lani je na primer na Microsoftovem hackatonu, ki je prvič potekal virtualno, sodelovalo več kot 66.500 udeležencev.