sl Slovenščina

Na mednarodni konferenci FDI Summit 2011 se je v dveh dneh zvrstilo sedem okroglih miz, na katerih so sodelovali predstavniki najpomembnejših slovenskih podjetij, tujih korporacij in različnih državnih institucij. Konferenca je postregla s številnimi zaključki, ki bodo zagotovo v pomoč političnim odločevalcem v naslednjih letih.

Eden izmed ključnih zaključkov konference je, da se je Slovenija v težavah znašla tudi zaradi anomalij v lastnem družbeno-gospodarskem sistemu. Globalna gospodarska kriza je razgalila nepripravljenost Slovenije na spremembe v mednarodnem poslovnem okolju, pokazala je tudi, da Slovenija nima jasno oblikovanega razvojnega koncepta, ki bi sledil uspešni tranziciji in vstopu v Evropsko unijo.

Poleg tega osnovnega problema se je pokazala tudi druga velika hiba Slovenije: velika razlika med načelnimi stališči državnih organov, institucij, najvišjih državnih predstavnikov ter njihovim dejanskim ravnanjem v praksi, kar je v veliki meri ogrozilo kredibilnost države in njenega delovanja v celoti. Posledica takšnega nekredibilnega korporativnega upravljanja na najvišjih ravneh je tudi upad zanimanja za Slovenijo, tuj kapital v mnogokaterih primerih Slovenijo ne obravnava več kot popolnoma resno investicijsko destinacijo.

Kljub vsem kritičnim ugotovitvam je konferenca pokazala, da Slovenija še zdaleč ni v katastrofalnem stanju. zaustaviti je potrebno izredno negativne trende, kratkoročni recepti pa vsekakor vsebujejo takojšnjo reorganizacijo javne uprave v najširšem smislu, ne samo v smeri krčenja, ampak definiranja novega koncepta delovanja uprave, prilagajanje državne porabe realnim zmožnostim – davčni bazi gospodarstva, definiranje ključnih strateških nacionalnih gospodarskih projektov, pri čemer bo ključnega pomena tudi pridobivanje tujega kapitala, saj lastna sredstva enostavno ne zadostujejo za zagon novega razvojnega cikla.

Na okroglih mizah so se sicer v dveh dneh zvrstili predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, generalni direktor Hella Saturnus Christof Droste, direktor sekretariata za ekonomijo in trgovino Hogk Konga Stephen Kai Wong, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, generalni direktor BSH Hišni aparati Rudolf Kloetscher, direktor Goodyear Dunlop Sava Tires za srednjo in vzhodno Evropo Thierry Villard, predsednik skupine Aquafil Giulio Bonazzi, Branko Žibret, A. T. Kearney Slovenija, Luca Olivari, A. T. Kearney Italija, Biljana Weber, generalna direktorica Microsoft Slovenija, prof. dr. Marko Jaklič, prof. dr. Maja Makovec Brenčič ter ostali ugledni govorci.

V okviru konference so bile na prireditvi FDI Awards že šesto leto podeljene nagrade najboljšim tujim naložbenikom v letu 2010. Častno nagrado za dolgoletno delovanje v Sloveniji je dobila družba Goodyear Dunlop Sava Tires, nagrado za najboljše veliko tuje podjetje družba Julon oz. skupina Aquafil, nagrado za najboljšo izvedbo projekta družba Saubermacher, nagrado v kategoriji »greenfield« pa družba Ertl Glas Steklo.

Zaključki konference bodo strnjeni v posebni publikaciji – Conclusion paper, ki bo zasnovana kot podlaga za oblikovanje ekonomske politike v naslednjih letih.