sl Slovenščina
Intervju z dr. Francem Bračunom, iz podjetja NLB d.d., je opravila dr. Vita Godec MBA, direktorica Lenis farmacevtike.

Kaj vam predstavlja branje?

Branje mi predstavlja kar veliko, dosti berem in to različno literaturo – od knjig do revij. Z branjem po eni strani izveš kaj novega, po drugi strani pa bolje razumeš svet okoli sebe, oboje skupaj prinese tisto neko dodano vrednost. Še posebej z leti ugotoviš, kako pametno je brati knjige.

Katera je vaša najljubša knjiga? Kaj ste od nje odnesli?

Lahko bi naštel več takšnih pomembnih knjig, a v trenutnem obdobju izstopa ena knjiga, ki mi je dala res veliko misliti, in sicer Thinking in Systems Donelle H. Meadows. Knjiga govori o tem, kako je nujno potrebno razlikovati med samim ustrojem nekega sistema in njegovim vedenjem. Prepogosto se menedžerji ukvarjamo s posledicami (z neredom), bistveno bolj učinkoviti in uspešni pa bi bili, če bi našli prave vzvode, kam pritisniti, da se stvar dejansko spremeni. Priporočil bi jo vsakemu menedžerju. Do te knjige sem prišel na podlagi knjige Limits of Growth (kjer je Meadowsova tudi soavtorica), napisane v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v okviru rimskega kluba. Takrat so prvič naredili resno raziskavo na temo sprememb okolja in kako bo to vplivalo na svet. Začeli so se ukvarjati s tem, da je potrebno pogledati na to z vidika  sistemov, kako so ukrojeni, kakšen je njihov ustroj. Tudi številčno so že takrat dokazali, da bomo ljudje zelo težko nadaljevati v smeri neomejenega izkoriščanja naravnih virov in onesnaževanja okolja. Teorija dinamičnih sistemov je prenos teorij in znanj iz sveta naravoslovja in tehnike v svet družboslovja. Avtorica je imela tudi kolumne, kjer je analizirala članke o ekonomiji in gospodarstvu skozi ta pristop. (op.a. knjiga Limits of Growth je prosto dostopna na povezavi).

Ali si delate zapiske in kako?

Zapiske si delam le redko (to sem delal med študijem), bolj kakšne oznake. Vsebino si poskušam zapomniti tako, da si v glavi ustvarim miselne vzorce. Nekatere knjige se mi bolj vtisnejo v spomin, druge manj. Tiste knjige, ki me pritegnejo, preberem večkrat.

Koliko je pri knjigi res pomembna dobra platnica?

Platnica ni odločilna, je pa pomembna. Ko se o naslednji knjigi odločam v širokem naboru knjig (izbira je danes res ogromna) in če me platnica privleče, jo bom vsaj premeril. Če ne, jo bom preskočil.

Kako držite svoj TO READ seznam in kaj je naslednja knjiga na njem?

Največkrat do knjig pridem skozi reference, če mi jih kdo priporoči. Berem nekako po tematikah, včasih kakšno dobro idejo najdem na Amazonu, ampak pravega TO READ seznama nimam. Včasih kakšno knjigo tudi začnem brati in odneham, če ni dobra. Nikoli pa ne berem samo ene knjige, po navadi aktivno berem tri do štiri hkrati.

Kako odgovarjate tistim, ki pravijo, da nimajo časa brati (sploh ne leposlovja)?

Rekel bi, da ne gre toliko za čas, kot bolj za to, ali je branje nekaj, kar človeka ali pritegne ali ne. Čas se vedno najde, če ne drugega zvečer pred spanjem, četudi samo za pol urice. Svojim sodelavcem kar dostikrat pošljem predlog za kakšno knjigo. Zaenkrat sicer bolj neformalno.

Fizične knjige ali e-knjige in zakaj? Je pandemija vplivala na vaš odnos do knjig?

Redno berem tako fizične kot e-knjige. Zaradi pandemije se moj odnos do branja ni bistveno spremenil, že prej sem veliko bral.