sl Slovenščina

V petek, 8. aprila 2022, bo v Dallasu potekala konferenca »Texas Feels Slovenia«, ki predstavlja izjemno priložnost za predstavitev zelene, ustvarjalne in pametne Slovenije ter njenih investicijskih, poslovnih in turističnih priložnosti. AmCham Slovenija je tako del odlične sLOVEnske zgodbe, kjer sodelujemo z glavnim organizatorjem SPIRIT Slovenija in skupaj s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za zunanje zadeve in Sport Media Focus.

Raziskovanje priložnosti za poglobitev in vzpostavitev poslovnega sodelovanja med Slovenijo in Teksasom se je pričelo že preteklo nedeljo, ko je 27-članska AmCham poslovno-razvojna delegacija priletela v zvezno državo Teksas. V tem času so slovenski gospodarstveniki iz različnih sektorjev obiskali številna podjetja in se tako spoznati z novostmi na področjih energetike, obnovljivih virov energije, telekomunikacij, digitalnih tehnologij in umetne inteligence, vesoljske tehnologije ter navdih jemali iz zgodb uspešnih Američanov slovenskih korenin. Udeleženci poslovno-razvojne delegacije se bodo udeležili tudi konference “Texas Feels Slovenia”, ki bo odlična priložnost za Slovenijo in slovenska podjetja, da predstavijo svoje poslovno okolje in vse kar naša dežela ponuja severnoameriškim podjetjem, ki se želijo razširiti na evropski trg. Slovenski udeleženci in člani delegacije bodo hkrati spoznali danosti ameriškega trga in imeli možnost vzpostaviti kontakt s potencialnimi partnerji in vlagatelji iz ZDA.

Konferenco bosta otvorila Nj. Eksc. Tone Kajzer, veleposlanik Republike Slovenije v Združenih državah Amerike in Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V nadaljevanju bo potekal Leaders Talk z izjemno Cynt Marshall, izvršno direktorico košarkarskega kluba Dallas Mavericks, ki jo je k sodelovanju v klubu osebno povabil lastnik Mark Cuban. Z njo se bo pogovarjala mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe. O poslovnih in naložbenih priložnostih v Sloveniji bo spregovoril Vid Habjan iz SPIRIT Slovenija. O Sloveniji kot zeleni, ustvarjalni in pametni državi, ki razvija tehnične inovacije in skrbi za prihodnost lastnih talentov, se bodo pogovarjali predstavniki slovenskih podjetij; L-Tek, Medex, Podkrižnik, Robotina in RSG Capital, ki so med drugimi tudi udeleženci tokratne poslovno-razvojne delegacije. Na kakšen način lahko javna uprava nudi podporo gospodarstvu in njegovemu razvoju pa bo z udeleženci delil minister za javno upravo, Boštjan Koritnik.

Na konferenci bo veliko pozornosti namenjene tudi uspešnim Slovencem in Američanom slovenskih korenin, med drugimi se nam bo pridružil Randolph J. Bresnik- Randy, še vedno aktiven NASA astronavt član treh odprav v Vesolje, kjer je skupaj preživel 149 dni. Randy je tudi del AmCham iniciative Believe in Slovenia. Petra Garland, ki je bila, preden se je poročila z Američanom del ekipe AmCham Slovenija, bo na okrogli mizi spregovorila o tem, zakaj verjame v Slovenijo. Gostje bodo Arne Baruca, profesor na Texas A&M University, San Antonio, Janice Davis, partnerica Morgan Lewis in Miha Zakotnik, soustanovitelj Urban Mining.

Celotna konferenca pa bo seveda tudi v znamenju košarke in izjemnega Luke Dončića, saj je prav on razlog, da ima Slovenija široko odprta vrata v Teksasu. Prav na vsakem koraku lahko slišite njegovo ime, saj je ena največjih športnih zvezd. Tako je tudi naša država dobila priložnost, da pokažemo izjemen potencial ne le v športu, ampak tudi v poslu.

Po koncu poslovnega dela konference bo STO na turistični delavnici predstavili tudi izjemnost Slovenije na področju turizma.