sl Slovenščina


“Zelo sem bila vesela, da nam je bila dana ta priložnost, da smo na zadnjem projektnem dnevu lahko kot simulacijo, ampak vseeno zelo resno, opravili razgovore za službo,” je dijakinja centra IRIS povedala po opravljenem svojem prvem “intervjuju” za službo.


AmCham Slovenija v okviru kluba AmCham Young Leaders Club vodi iniciativo Vračamo družbi. Letos so se povezali s Centrom IRIS – Centrom za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, da bi ljudi z okvarami vida opolnomočili kot enakovredne predstavnike v družbi in jim omogočili sodelovanje pri ustvarjanju enakih možnosti. Kot eden izmed prvih uradnih dogodkov, kjer so sodelovali tudi mladi poslovni liderji, je bilo srečanje dijakov Centra IRIS z delodajalci v okviru Projektnega tedna. V prihodnjih mesecih bomo z aktivnosti sodelovanja nadaljevali, vse pa bodo usmerjene v ozaveščanje delodajalcev glede priložnosti, ki jih prinašajo ljudje z okvarami vida.



»Zelo smo veseli, da se je AmCham Slovenija odzval povabilu, saj smo prepričani, da s tovrstnim sodelovanjem vsi napredujemo, uvajamo spremembe in se razvijamo. Slepi in slabovidni dobijo priložnost, da spoznajo zahteve realnega delovnega okolja in kaj se od njih pričakuje. Zaposlovalci dobijo priložnost, da spoznajo potrebe in zmožnosti slepih in slabovidnih v delovnem okolju, ter kaj lahko slep ali slaboviden doprinese kolektivu. Sodelovanje in novo pridobljena znanja bodo pomembno vplivala na razvoj izobraževalnega sistema, saj smo se kot šola dolžni odzivati na nove razmere na trgu dela. To je še toliko bolj pomembno, če gre za osebe z okvaro vida,« je povedala Katjuša Koprivnikar, ravnateljica Centra IRIS.


Tako dijaki kot delodajalci so izkušnjo srečanja v obliki poskusnega zaposlitvenega intervjuja vzeli za zelo pozitivno. Dijaki priznavajo, da so imeli na začetku kar nekaj treme pred razgovori, da pa so se tremi navkljub skušali sprostiti in primerno predstaviti ter odgovarjati na vprašanja delodajalcev. Predstavniki delodajalcev, člani AmCham Young Leaders Cluba, pa so si edini, da so se dijaki odlično odrezali. Med priporočili, namenjena dijakom, so omenili, da morajo na tovrstnih intervjujih postavljati čim več vprašanj, izkažejo naj se motivirane za delo, na katero se prijavljajo, poleg formalnih znanj naj razvijajo tudi svoje talente in naj ne skrivajo svojih ovir, temveč naj raje informirajo bodoče delodajalce, kako se jih pri delu preseže in s kakšnimi pripomočki.


“Dijaki so me zelo pozitivno presenetili s svojo samozavestjo in motiviranostjo. Imajo voljo in zagon, da si pridobijo nova znanja in s tem tudi bodočo zaposlitev. Na nas pa je, da jim zagotovimo tem več možnosti, da se to zgodi, ” je povedal Blaž Marolt iz podjetja KekoVaricon in član YLC.



Izjave dijakov Centra IRIS


Zelo sem bila vesela, da nam je bila dana ta priložnost, da smo na zadnjem projektnem dnevu lahko kot simulacijo, ampak vseeno zelo resno, opravili razgovore za službo. Zelo mi je bilo všeč, ker so bili delodajalci prijazni in sproščeni. Prav tako mi je bilo všeč tudi njihovo zanimanje o pripomočkih slepih in slabovidnih. Pričakovala sem, da se v kakšnem trenutku na razgovoru ne bom znašla, ampak je vse potekalo brez zapletov. Priznam pa, da sem vseeno imela malo treme, sploh na začetku. Da je vse tako dobro potekalo, pa se lahko zahvalimo predavateljicam iz prvega projektnega dne. Poleg vsega pa je bilo veliko tudi na nas, ki smo pokazali zrelost in odgovornost. Res je bila nepozabna izkušnja in upam, da jo še ponovimo.


V petek sem se imela dobro, čeprav sem imela pred razgovorom malo treme. Ko sem imela prvi razgovor, sem videla, da to ni nič takega. Potem sem se sprostila in nadaljevala naprej z razgovori. Delodajalci so mi postavili vrašanja (kakšno službo si želim, kaj znam, kateri so moji hobiji, zakaj si želim to službo…). Prebrali so tudi moj življenjepis in prošnjo in zelo pohvalili, da sem dobro napisala.


Imela sem tremo in strah me je bilo, kako bo vse potekalo. Ko sem stopila v prvo sobo, sem se tresla. Z gospodom iz Austria Trend Hotela sem se pogovarjala tako kot da bi res prišla na razgovor za službo. To je bila zelo koristna in zanimiva izkušnja. Potem sem prišla k gospe Vesni, pri kateri je bil pogovor bolj sproščen. Najbolj me je presenetilo in razveselilo to, da mi je rekla, da lahko v njihovem hotelu opravljam prakso. Zame je bila to odlična izkušnja in upam, da je to šele začetek, ne že konec.


Zavarovalnica Triglav d.d.