sl Slovenščina

20. maj 2015, Fort Collins


Tako je danes na Državni univerzi Kolorado nagovoril slovensko poslovno delegacijo dr. Ronald M. Sega, bivši astronavt, inovator, član Nacionalne garde, član znanstvenih svetov držav Ohio in Kolorado ter od leta 2007 profesor in direktor programa za sistemski inženiring na Državni Univerzi Kolorado (Colorado State University). S svojo ekipo je slovenski delegaciji predstavil najboljše prakse, način in delo na integriranih projektih, kjer se vključuje znanje univerze in potrebe industrije.

Državna univerza v Koloradu je ena izmed univerz, ki dobiva s strani države za svoj program najmanj sredstev, pa kljub temu skozi zelo strukturiran in sistematičen pristop in povezovanje z industrijo letno nameni kar 300 milijonov dolarjev za aplikativne raziskave, kar pomeni neposredno za projekte v katerih je vključena industrija. Univerza je manjša od ljubljanske univerze, saj ima 30.000 študentov letno in 55 oddelkov. »Vloga izobraževalnih in akademskih institucij se spreminja, zato se je mora univerza in njeni timi osredotočiti na projekte javno zasebnega partnerstva, ki omogočajo obema partnerjema rast – univerzi omogoča akademsko rast in razvoj, podjetjem omogoča uspešnost na trgu«, je povedal Mark Wdowik, podpredsednik univerze, odgovoren za razvoj in raziskave in dodal: »v okviru naše univerze deluje Svet za partnerstvo z industrijo (IPC – Industry Pratnership Council), ki je odgovoren za vse povezovanje in projekte z industrijo. V letu 2014 smo izvajali 63 projektov z industrijo, rezultat pa je bil: 122 ustvarjenih inovacij, 160 realiziranih patentnih prijav in 41 licenc, izvedli smo številna izobraževanja za industrijo in s pomočjo inkubatorja, ki deluje znotraj univerze, ustvarili kar 5 start – up podjetij. Tem smo priskrbeli tudi prvi vir financiranja.«

Tesno sodelovanje z industrijami na področju biotehnologije, trajnostne gradnje in inženiringa, energetike, obrambne in vesoljske industrije, tako spodbuja nacionalno ekonomijo hkrati pa razvijajo kompetence študentov, je dodal dr. Ronald M. Sega in nadaljeval: »Naš princip dela je, da ustvarjamo projektna vozlišča, ki študentom omogočajo vpogled v prakso, integracijo znanja in odpirajo možnosti za zaposlitev«.

Državna Univerza v Koloradu je bila lani že tretjič nagrajena za svoj trajnostno filozofijo šole, delovanje in odnos do okolja , ki ga uspešno prenaša v projekte sodelovanja z industrijo.

Poslovna delegacija se je spoznala tudi z lokalno gospodarsko zbornico in priložnostmi ter možnostmi za povezovanje, ki jih nudi poslovno okolje Kolorada, saj so projekti in lokalna podjetja izrazito usmerjena v trajnostno ekonomijo (social, environmental and business sustainability).

Delegacija, ki se ji je tudi danes pridružil dr. Božo Cerar, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu, je obisk na univerzi sklenila z ogledom Inštituta za energijo, ki je deluje v okviru univerze. Dr. Božo Cerar je ob zaključku dopoldanskega dela obiska povedal: »znanost in znanstveno sodelovanje je za Slovenijo v ZDA res velika priložnost in ravno s tovrstnimi obiski in vpogledi v najbolj uspešne univerze na tem področju, se lahko tudi industrija nauči principov, praks, pogledov, ki jo opogumijo, da tovrstno sodelovanje proaktivno implementira tudi v domačem okolju.«

Delegacija,ki jo organizirata Ameriška gospodarska zbornica – AmCham Slovenija in Javna agencija Spirit Slovenija v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu, D.C., je popoldne obiska v Fort Collinsu sklenila z dogovorjenimi obiski potencialnih poslovnih partnerjev in poslovnimi (B2B) sestanki.

Poslovna pot v Kolorado traja od 18. do 22. maja 2015.

Več informacij:

Petra Kocjan,
petra.kocjan@amcham.si, tel: +386 8 205 13 51