sl Slovenščina

Na dan, ko v ZDA praznujejo Zahvalni dan, smo v AmCham Slovenija izrazili hvaležnost tistim, ki z nami širijo navdih, gradijo dobre odnose in soustvarjajo boljšo družbo. V družbi predsednice AmCham Slovenija Nevenke Kržan smo se zahvalili vsem, ki so sodelovali v projektu Vračamo družbi, in novim članom AmCham Slovenija, ki so se poslovni skupnosti priključili v letošnjem letu.


Kot je v uvodnem nagovoru povedala generalna direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik, je tradicija zahvalnega dne nekaj, kar lahko povzamemo, saj se lahko na ta dan še posebej zahvalimo ljudem okoli nas. "In mi smo hvaležni vsem tistim, ki soustvarjate poslovno skupnost priložnosti in optimizma, vsem, ki veliko dajejo in delajo dobro. S tem, ko vračamo družbi, bogatimo tudi sami sebe," je še povedala generalna direktorica in se zahvalila vsem članom, tako obstoječim kot novim, ki prepoznavajo pomen AmCham Slovenija in s svojim sodelovanjem delajo dobro, članom AmCham Young Leaders Cluba, ki so letos vodili projekt Vračamo družbi, in Centru IRIS, ki je bil letos tista organizacija, s katero smo se v okviru projekta Vračamo družbi povezali.



Ajša Vodnik je nato vodila tudi pogovor s predsednico AmCham Slovenija Nevenko Kržan, sicer senior partnerko v podjetju KPMG, ki je preko vrednot AmCham Slovenija, ki so optimizem, sodelovanje, zaupanje, strastnost in kreativnost, in s pomočjo programov v okviru AmCham Slovenija povedala, zakaj lahko z optimizmom gledamo v prihodnost. "Sama sem se skupnosti AmCham Slovenija priključila, ker smo najbolj aktivna poslovna skupnost v Sloveniji, ker imamo ogromno projektov, ki spodbujajo znanje in ideje, ki širijo optimizem, in ki povezujejo različne skupine," je povedala Kržanova in dodala, da je vse to mogoče zaradi naših članov, posameznikov in podjetij, ki naše dejavnosti podpirajo in se vanje aktivno vključujejo.


"Le s skupnim delovanjem bomo lahko dosegli več"

"Organiziramo ogromno dogodkov, saj je v današnjem poslovnem svetu mreženje tisto, ki nam odpira marsikatera vrata. Znani smo po organizaciji AmCham Poslovnih zajtrkov, kjer se vsakokrat zbere več kot 200 udeležencev, odpiramo aktualne teme, ki jih želimo na pošten način in s čim več različnimi sogovorniki predstaviti," je povedala Kržanova. "Naše komisije so pomembne, ker se vanje vključujejo strokovni sodelavci v podjetjih, ki so strokovnjaki na določenih področjih. S tem naše vrednote in poslanstvo širimo tudi med podjetji ter med zaposlenimi v teh podjetjih, z dokumenti, ki so plod znanja vseh naših članov, pa dosežemo pomembne in relevantne naslovnike. Veliko smo naredili na področju povezovanja različnih delodajalskih skupin, saj bomo lahko le s skupnim delovanjem in z združenim glasom dosegli več," je še dodala.


Kot tri izmed njenih najljubših programov je Nevenka Kržan izpostavila projekt Best of the Best, kjer izpostavljamo najboljše prakse v podjetjih, saj se le z delitvijo znanj in idej lahko učimo in smo uspešni v svojem poslu. Pri srcu ji je tudi program Partnerstvo za spremembe, ki zbližuje dva svetova, ki sta si zelo podobna, čeprav se nam včasih zdi, da sta si popolnoma različna. Javna uprava in gospodarstvo sta s projektom Partnerstvo za spremembe pokazala, da znata sodelovati, pomembno pa je predvsem to, da se s tem širi znanje in da se dobre prakse prenašajo iz enega sveta v drugega. "Partnerstvo za spremembe je že odjeknilo tudi v Evropi, saj smo prejeli nagrado združenja AmChams in Europe, ter priznanje v okviru OECD-ja. In zdaj, v četrtem krogu, smo k sodelovanju povabili še širši spekter družbe, tako da se resnično veselim rezultatov, ki jih bomo pokazali spomladi," je še dodala.



Kržanova je izpostavila tudi steber Young, ki združuje poslovne voditelje nove generacije. "Na njih želimo prenesti del naših izkušenj, jih opremiti z nekaterimi znanji, predvsem pa je za mlade pomembno mreženje. Velika prednost je, če si lahko mladi že na začetku svoje kariere vzpostavijo mrežo, kjer se povezujejo, spoznavajo in združujejo mladi z različnih vetrov. Samo tako lahko bodoči voditelji rastejo," je povedala predsednica AmCham Slovenija. Omenila je tudi mednarodno povezovanje in tuje investicije, o katerih se v zadnjem času veliko govori. "Tujci ne bodo prišli, pokupili vsega in zaprli podjetij. Oni pridejo, ker prepoznajo prednost Slovenije in čutijo, da bodo lahko okrepili svoje delovanje. Zato spodbujamo vse investicije, domače in tuje, saj tako dobimo nova delovna mesta in ima družba od tega korist," je še povedala Nevenka Kržan in zaključila z besedami: "Poglejmo naprej, dajmo priložnosti Sloveniji in našim otrokom. Pred nami je svetla prihodnost, ki jo soustvarjamo tudi v AmCham Slovenija".


Vračamo družbi – pomoč slepim in slabovidnim iz Centra IRIS

Na koncu smo se zahvalili še vsem, ki so sodelovali v letošnji različici projekta Vračamo družbi. To so letos vodili člani AmCham Young Leaders Cluba, ki so dejali, da se je potrebno povezovati na drugačen način. Izbrali so si Center IRIS, ki se ukvarja s slepo in slabovidno mladino, in jim pomagali pri vključevanju v svet zaposlenih. Ravnateljica centra Katjuša Koprivnikar je izpostavila, da je pomembno, da vemo, kako si pomagati in sodelovati. "To nam je letos zelo dobro uspelo, povezovanje z AmCham Slovenija je prineslo super rezultate, dijaki so se imeli krasno, dobili nove izkušnje in spoznali svet, ki ga prej niso poznali," je še povedala Koprivnikarjeva. Živa Vadnov, ki je vodila projekt, se je zahvalila vsem članom AmCham Young Leaders Cluba, ki so projektu namenili svoj dragoceni čas, in dodala: "Če smo uspeli vsaj desetim dijakom omogočiti, da so dobili nove izkušnje, in da bodo imeli vsi lepe spomine na to, je to zame velik uspeh". Katja Čenčur, ki vodi AmCham Young Leaders Club, pa je povedala, da bodo še naprej delali s polno paro, saj lahko mladi voditelji s svojimi izkušnjami in znanjem res pomagajo tistim, ki so pomoči potrebni.



Posebne plakete v zahvalo za sodelovanje v projektu Vračamo družbi so dobili Jernej Osterman, Tine Lenarčič, Mart D. Buh, Jovan Pavićević, Lan Hvastija, Blaž Marolt in Meta Simčič Golob, vsi člani AmCham Young Leaders Cluba.


Slike z zajtrka si lahko ogledate na naši Facebook strani


  Pokrovitelj Vračamo družbi:


                                                                  Zavarovalnica Triglav d.d