sl Slovenščina

AmCham Slovenija, ob podpori Javne agencije Spirit Slovenija, organizira gospodarsko razvojno delegacijo, ki bo udeležencem omogočila vpogled v razmišljanje in delovanje  vodilnih  razvojnih centrov ter podjetij,  ki vzpostavljajo ključne platforme digitalne transformacije. Prav tako bo ponovno omogočila  promocijo in utrditev iniciative »Slovenija zelena referenčna država v digitalni Evropi«


Pobuda za organizacijo razvojne delegacije v ZDA je po lanskem obisku, ki je potekal pod vodstvom predsednika vlade dr. Mira Cerarja, tokrat prišla s strani gospodarstva pod okriljem AmCham Slovenija. Gre za podjetja, ki se na eni strani zavedajo trenutka in priložnosti, ki jih ponuja »4. industrijska revolucija«, hkrati pa dobro vedo kaj čaka tiste, ki se ne bodo pravočasno prilagodili oziroma še več, prevzeli aktivne vloge. Podporo gospodarsko razvojni delegaciji sta izkazala tako predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot predsednik vlade dr. Miro Cerar.Del poti tokratne gospodarsko razvojne delegacije bo vodil tudi podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki v okviru iniciative »Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi« koordinira vladne aktivnosti na področju digitalne transformacije.  


Glavni cilj gospodarsko razvojne delegacije in obiska Silicijeve doline, vodilne v digitalni transformaciji, ter srečanja z razvijalci najsodobnejših rešitev, je pridobiti nova znanja, veščine in zavedanja o digitalni transformaciji, slediti najnovejšim trendom in po zgledu delovanja vodilnih razvojnih centrov prenesti nove modele v slovensko poslovno okolje. S tem bi povečali konkurenčnost slovenskih podjetij, preoblikovali ter izboljšali slovensko gospodarstvo ter posledično dvignili življenjsko raven prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Cilj udeležencev gospodarsko razvojne delegacije je začeti graditi prihodnost Slovenije in gospodarstva v tej smeri, pri čemer pa se je treba zavedati, da se bodo pozitivne spremembe zgodile le ob sodelovanju gospodarstva, znanosti, države (javne uprave) in civilne družbe. 


Poleg prenosa znanja pa obisk velikanov, vodilnih na področju razvoja digitalne transformacije, udeležencem delegacije, predstavnikom 26 podjetij iz različnih panog, predstavnikom inštitutov in akademskih institucij, ponuja odlično priložnost za razvoj novih partnerstev, s pomočjo katerih bodo hitreje in učinkovitejše našli rešitve, kako še bolje uvajati digitalne tehnologije v slovenski prostor in razviti celovit digitalen ekosistem.


Obisk ZDA bo tako omogočil tudi promocijo in utrditev iniciative »Slovenija zelena referenčna država v digitalni Evropi«, srečanje z uspešnimi Slovenci v ZDA pa je odlična priložnost krepitve povezovanja Slovencev in slovenstva po svetu. Prav tako bo ob tej priložnosti otvoritev ABC Global Home, slovenskega pospeševalnika, ki je prvi v celoti evropski podjetniški pospeševalnik v Silicijevi dolini.


Predstavitveno knjižico letošnje gospodarsko razvojne delegacije najdete na naslednji povezavi: Believe in Slovenia, a green Reference Country in Digital Europe.