sl Slovenščina

"Transatlantski odnosi so dobri, Evropska unija in ZDA pa so kljub nekaj drugačnim pogledom naravne zaveznice. Glas gospodarstva mora biti močnejši, Slovenija pa mora biti proaktivna igralka na globalni sceni," je bilo osrednje sporočilo tokratnega AmCham Poslovnega zajtrka.


Na AmCham Poslovnem zajtrku z naslovom "Vpetost Slovenije v mednarodno okolje" so svoje poglede na mednarodne in evropske izzive predstavili Susan Danger, generalna direktorica AmCham EU, Nj. Eksc. Paolo Trichillo, italijanski veleposlanik v Sloveniji, dr. Božo Cerar, nekdanji veleposlanik Slovenije v ZDA, Valter Leban, član uprave Kolektor Group, in dr. Matej Avbelj, izredni profesor za evropsko pravo Fakultete za državne in evropske študije. Pogovor sta povezovala mag. Nataša Briški, nekdanja dopisnica iz ZDA ter ustanoviteljica in urednica Metine lista, ter mag. Jurij Giacomelli, direktor podjetja Giacomelli media.25 milijonov delovnih mest na obeh straneh Atlantika

Susan Danger, generalna direktorica AmCham EU, je povedala, da je potrebno poudarjati, da so transatlantski odnosi izjemno pomembni in obsežni, saj ustvarjajo kar 25 milijonov delovnih mest na obeh straneh Atlantika. "Gospodarski odnosi so še vedno zelo dobri, to moramo poudarjati. Odnosi niso slabi, so pa turbulentni časi," je povedala Dangerjeva. Zagotovila je, da so ZDA "povsem predane" odnosom z EU, vendar pa mora tudi EU počistiti pri sebi, da bo privlačna partnerica.


Dangerjeva je ob tem opozorila tudi, da je potrebno biti proaktiven in da mora biti gospodarstvo bolj aktivno. "Posel mora spregovoriti in spremeniti način razmišljanja. Treba je izpostavljati, kako gospodarstvo pomaga, ustvarja delovna mesta, kako k blaginji pripomorejo inovacije in trgovanje. Razmere niso preproste, globalni izzivi so resni, ampak če bodo vodilni v podjetjih spregovorili o izzivih in o tem, kaj je dobro za posel, se bodo zadeve spremenile," je povedala generalna direktorica AmCham EU in dodala še, da je potrebno izpostavljati pozitivne zgodbe.


Susan Danger, ki jo je POLITICO leta 2016 uvrstil tudi med 20 najvplivnejših žensk v Bruslju, je povedala, da je potrebno v razpravo o trgovini, o prednostih trgovinskih odnosov med EU in ZDA, vključiti ljudi. "To je bila tudi ena izmed napak pri pogajanju o TTIP-u, da nismo vključili ljudi. Zdaj obe strani govorita o tem, da se je stvari treba lotiti drugače in počasi prikazovati napredek. Na TTIP-u je bilo narejenega veliko napredka in zdaj moramo graditi na stvareh, ki so bile dobre. Evropska unija in ZDA lahko sodelujejo, a je potrebno začeti zdaj, saj nam zmanjkuje časa," je izpostavila.


"Slovenija mora biti inovativna in proaktivna"

Nekdanji veleposlanik Slovenije v ZDA dr. Božo Cerar je dejal, da so odnosi med Slovenijo in ZDA ključnega pomena za našo državo. "Odnose z našo strateško partnerico smo dalj časa zanemarjali. Smo članica Nata in Evropske unije, smo del zahodnega sveta in tako se moramo obnašati. Na žalost v zadnjih dveh letih nismo držali obljube, moramo pa se zavedati okvira, v katerega smo vstopili in s katerim delimo določene vrednote – demokracijo, človekove pravice, mednarodno pravo, tržno ekonomijo, ..." je poudaril nekdanji veleposlanik in dodal, da mora biti Slovenija bolj aktivna in samozavestna, da mora biti bolj inovativna in se ne sme imeti za majhno državo. "Slovenija ne sme biti država ene tematike. Biti mora inovativna, pogumna in proaktivna. Zelena ekonomija, trajnostni razvoj, to so priložnosti za Slovenijo, ki naj bo drzna," je še poudaril dr. Cerar.Dr. Cerar je izpostavil še, da smo soočeni s ključnim prehodom iz unipolarnega sveta, ki je nastal po koncu hladne vojne, do večpolnega sveta. "ZDA so se v svetovni areni pridružile države, kot so Kitajska, Rusija in Indija. Vprašanje je, kakšna bo ta tranzicija, bodo države našle način sobivanja in sodelovanja pri glavnih težavah – od klimatskih sprememb do trajnostnega razvoja do kriznih vojnih žarišč in naprej, ali pa bo med njimi prišlo do neke vrste spopada," je opozoril. Ob tem je omenil tudi trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko ter priznal, da so kitajske prakse pogosto v neskladju s globalnimi pravili, a da vseeno upa na dialog in sporazum.


"EU ni rešila nobene od svojih kriz"

Dr. Matej Avbelj je kot enega glavnih globalnih izzivov izpostavil zaton ustavne demokracije, počasno umikanje mednarodnega liberalnega reda in multilateralizma, ob tem pa vzpon starih in novih avtoritarnih režimov, ki izkoriščajo negotovost ljudi v novem globalnem kontekstu, ki ga ustvarjajo posledice globalizacije, ekonomskih kriz in digitalne revolucije. "To je širša slika, v Evropski uniji pa je vse skupaj odsev tega," je povedal dr. Avbelj in dodal, da je Evropska unija v eksistenčni krizi. "Evropska unija ni rešila nobene od svojih dosedanjih kriz – ne institucionalne, ne gospodarske in ne finančne, in ko bo prišla nova kriza, bo še hujša, kot je bila zadnja," je opozoril profesor.


Dodal je še, da se Slovenija s temi časi ne sooča produktivno. "Vse preveč se ukvarjamo sami s seboj in za svoje težave krivimo druge," je povedal dr. Avbelj in opozoril na implozijo slovenskega političnega spektra in odsotnost profesionalnega političnega razreda. "Nimamo pravih političnih strank, kaj šele močnih političnih vezi v Evropi," je opozoril in dodal, da to slabi položaj države v mednarodnih odnosih. "Opraviti moramo domačo nalogo, potem bomo lahko s svojimi idejami soustvarjali EU," je opozoril dr. Avbelj.


Na Kitajskem strah pred krajo inovacij

Član uprave Kolektor Group Valter Leban je poudaril, da bo trgovinska vojna med EU in ZDA vplivala na njihovo skupino, ki je dobavitelj v avtomobilski industriji: "Ameriški predsednik Donald Trump je odločen zaščititi ameriško avtomobilsko industrijo, mi pa smo neposredno v dobavni verigi. To nas bo prizadelo, vprašanje je, kako močno in kdaj." "Še vedno ne vemo tudi, kaj se bo zgodilo med ZDA in Mehiko, veliko je nestabilnosti," je še povedal Leban in dodal, da bi nov trgovinski dogovor zagotovo pomagal pri reševanju tovrstnih izzivov.


"Tako kot zahod pa nas skrbi tudi vzhod. Mi smo prisotni tudi na Kitajskem, kjer pa se ves čas spopadamo z vprašanji intelektualne lastnine. Tam moramo biti prisotni, moramo biti inovativni, a ob tem tvegamo svoje inovacije," je bil iskren Leban.Pred EU več izzivov

Italijanski veleposlanik v Sloveniji, Nj. Eksc. Paolo Trichillo pa je kot enega izmed večjih izzivov pred Evropsko unijo izpostavil migracije, kjer smo v Evropski uniji prešli iz faze zanikanja v fazo zavedanja, in kjer rabimo dobre mehanizme, saj nas bo sicer težava povozila. Velik izziv je tudi brexit, pa nedokončan projekt bančne unije. "Veliko vsega je na mizi in na preizkušnji. Rabimo veliko politične volje in pripravljenosti na konsenz, da bomo našli rešitev," je dejal Trichillo. "Deset let je od padca Lehman Brothers, pa se še vedno ni veliko spremenilo. Ni strukturnih sprememb, ne postavljamo si pravih vprašanj," je bil kritičen veleposlanik in dejal, da bomo za močnejšo Evropo morali pogledati celotno sliko, si postaviti prava vprašanja in ne gledati stran, ampak začeti spreminjati stvari.


dr. Božo Cerar o razmerah v svetudr. Matej Avbelj o spremenjenih razmerah v svetuSusan Danger o izzivih pred Evropsko unijo in svetomValter Leban o vplivu trgovinskih vojn na poselCeloten posnetek AmCham Poslovnega zajtrka si lahko ogledate TUKAJ.


Fotografije z dogodka si lahko ogledate na naši Facebook strani.