sl Slovenščina

Predsednik Ameriške gospodarske zbornice in predsednik Diners Club Slovenija Tomaž Lovše je na letošnji Blejski Strateški Forum povabil eno najbolj uglednih osebnosti svetovne politike generala in nekdanjega zunanjega ministra ZDA v letih 2001-2005 gospoda Colin L. Powell.

General Powell je imel nagovor na otvoritveni gala večerji Blejskega Strateškega Foruma s temo: ”Naslednjih 10 let: Poglavitni izzivi mednarodne skupnosti, vloga ZDA, Kitajske in EU v multipolarnem svetu.”

Vodilo njegovega govora je bilo, da je potrebno gledati na prihodnost z optimizmom. Že smo imeli težave in še jih bomo imeli, toda moč vidi predvsem v sodelovanju majhnih in velikih narodov. Tako je prepričan, da lahko tudi Slovenija odigra pomembno vlogo. Tudi z dogodki in forumi, kjer se srečujejo predstavniki različnih držav in iščejo priložnosti za boljšo prihodnost.

Poudaril je tudi pomen energetske učinkovitosti, iskanja kompromisov v nesoglasjih.

Ugleden gost je bil navdušen nad Bledom in Slovenijo, zato je z veseljem uporabil uradni slogan Slovenije: »I feel Slovenia« in dodal »I feel love«.

V čast uglednega gosta je bil tudi sprejem za člane AmCham Slovenija na Vili Beli Dvor, kjer nas je prijazno gostil gospod Janez Škrabec.