sl Slovenščina

Na februarski delavnici smo se z mladimi potenciali osredotočili na temo različnih pogledov ter načinov razmišljanja, na katere moramo biti v času globalizacije ter velike medsebojne odvisnosti in povezanosti še bolj pozorni.

Glavni gost tokratnega AmCham Young ProfessionalsTM srečanja je bil kitajski veleposlanik H.E. Zhang Xianyi, ki je Kitajsko predstavil kot novo svetovno gospodarsko velesilo in razložil kje so ključi uspešnega spopadanja z izzivi svetovnega trga v krču kot jih vidi Kitajska, tudi v povezavi s kulturo azijskega načina razmišljanja, ki temelji na zaupanju in odkritosti.

»Ko odpremo okno, v prostor vstopi svež zrak, a hkrati tudi muhe in komarji. Da bi to omejili moramo pravočasno načrtovati ustrezne korake.« H.E. Zhang Xianyi

Na vprašanje, kaj vidi kot glavno prepreko Slovenije na poti gospodarskega razvoja, je izpostavil strah pred investicijami iz / na Vzhodu in slabo izkoriščen geopolitično strateški položaj v osrčju Srednje Evrope, kateri botruje predvsem slaba infrastruktura.

»Da bi zgradil posel, moraš najprej zgraditi cesto.« H.E. Zhang Xianyi

Udeležence je posebej opozoril na velik pomen poznavanja različnosti poslovnih kultur in komunikacije ter podal nekaj praktičnih primerov iz kitajske tradicije.

»Slovenci ste topli in dostopni navzven, v sebi pa ste bolj zaprti. Kitajci smo ravno nasprotno, trdi in nedostopni navzven, v srcu pa topli in sprejemajoči.« H.E. Zhang Xianyi

Srečanje smo nadaljevali z interaktivno delavnico generiranja idej s pomočjo orodja šest klobukov, ki jo je vodila mag. Nastja Mulej, predavateljica De Bonovih metod. Preizkusili smo se v konkretno usmerjenem, sistematičnem načinu razmišljanja na temo, kako še bolj učinkovito izkoristiti potencial mreženja znotraj skupine AmCham Young Professionals. V praksi smo preizkusili, kako deliti informacije, neobremenjeno sprejemati stališča drugih, kako generirati ideje, kako jih izbrati in šele nato vrednotiti. Poudarek je bil na usmerjeni pozornosti na en sam klobuk s poudarkom na t.i. zelenem klobuku, pod katerim razmišljamo o vseh možnostih in načinih, ki se jih lahko spomnimo in na njih reagiramo pozitivno, kako gradimo na idejah drugih in kako samih sebe ne omejujemo.

Rezultat dela je bil niz svežih idej, ki jih bomo z veseljem implementirali v program Young ProfessionalsTM za še večji uspeh.