sl Slovenščina

Damjana Šarčević, vodja Sektorja za zaposlovanje in migracije na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je na srečanju Komisije za prihodnost dela in izobraževanja predstavila predlog evropskega zavarovanja za primer brezposelnosti, ki bi v primeru gospodarske krize državam pomagal s sredstvi.


Komisija za prihodnost dela in izobraževanja je gostila predstavnico Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Damjano Šarčević, vodjo Sektorja za zaposlovanje in migracije. Predstavila je predlog evropskega zavarovanja za primer brezposelnosti, ki bi v primeru gospodarske krize državam pomagal s sredstvi. Ta sredstva bi države vplačevale iz nacionalnih proračunov, ki bi se oblikovali neposredno od plač. Slovenija uradnega stališča glede predloga še nima.


Komisija je gospo Šarčević seznanila s prioritetami zagovorništva in nadaljevala pogovor z vse bolj perečo težavo, ki jo izpostavlja vse več podjetij – pomanjkanje delavcev in talentov. Izpostavili so tudi možnost hitrejših postopkov za pridobivanje dovoljenj za delo in bivanje.


Na Komisiji je AmCham Slovenija predstavil tudi idejo, kako poiskati dobre prakse v slovenskem šolstvu in izobraževanju, ki jo bodo člani Komisije v naslednjih mesecih nadgradili.