sl Slovenščina

11 predsednikov evropskih AmChamov je v okviru pobude Tri morja podpisalo podporo pobudi za izboljšanje infrastrukture, energetike in digitalizacije.

Na poslovnem vrhu pobude Tri morja, ki v sredo in četrtek poteka v Sloveniji, je 11 predsednikov evropskih AmChamov podpisalo njihovo podporo pobudi za večjo prometno povezanost, trajnostno energetiko in digitalno preobrazbo. Skupni cilj pobude so bolje povezana, razvita in varna regija znotraj enotnega evropskega trga.

Pobuda Tri morja združuje države med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem – Avstrijo, Bolgarijo, Češko republiko, Estonijo, Hrvaško, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo.

Ameriške gospodarske zbornice teh držav bodo pomagale definirati jasne vloge in pristojnosti vseh ključnih deležnikov, prispevale znanje za izvedbo tovrstnih projektov, ter povezale podjetja, vlade in vire kapitala, ki bodo lahko izvedli čezmejne projekte na področjih tehnologije, trgovine, mobilnosti, energetike, digitalizacije in spletne varnosti.

Nevenka Kržan, predsednica AmCham Slovenija, je ob tem povedala: “Vesela sem, da se tako v AmCham Slovenija kakor tudi naši kolegi iz regije zavedamo, da je ključnega pomena, da poslovne skupnosti delujemo kot glas podjetij in predvsem ljudi, ki skrbijo za dobro svojih držav. Boljše in tesnejše sodelovanje je zagotovilo poslovnih priložnosti, pa tudi kakovosti bivanja, miru in varnosti“.

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe, pa je ob tem dodala še: “Slovenija kot sedež AmChamov v 43 državah lahko odigra pomembno vlogo povezovanja. Tako je podpis skupne izjave podpore 11 držav dober primer, na kakšen način lahko sodelujemo, tako regijsko kot na evropskem nivoju. AmCham Slovenija si je v tem mandatu za svoj cilj zadala, da bomo optimizem in priložnosti, ki jih širimo doma, širili tudi po Evropi, in tovrstne povezave so pomemben korak k temu“.