sl Slovenščina

Pozivi k enotnosti, krepitvi zaupanja in postavitvi novih temeljev Evropske unije so bile tematike, ki so bile v ospredju soočenja kandidatov za evropske poslance na AmCham Poslovnem zajtrku. Tokratne evropske volitve bodo izjemno pomembne, saj je Evropska unija pred nekaterimi ključnimi izzivi, za Slovenijo pa je pomembno, da ozavesti svoj strateški interes in se za njim poenoti.

AmCham Poslovnega zajtrka z naslovom “Quo vadis, Evropa?” so se udeležili dr. Igor Šoltes, nosilec liste Demokratske stranke upokojencev (DeSUS) za volitve v Evropski parlament, dr. Klemen Grošelj, kandidat liste Liste Marjana Šarca (LMŠ) za volitve v Evropski parlament, dr. Žiga Turk, kandidat liste Nove Slovenije (NSi) za volitve v Evropski parlament, dr. Angelika Mlinar, nosilka liste Stranke Alenke Bratušek (SAB) za volitve v Evropski parlament, mag. Tanja Fajon, nosilka liste Socialnih demokratov (SD) za volitve v Evropski parlament, dr. Milan Zver, nosilec liste Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke (SDS + SLS) za volitve v Evropski parlament, ter Gregor Perič, nosilec liste Stranke modernega centra (SMC) za volitve v Evropski parlament. Na AmCham Poslovni zajtrk smo povabili nosilce list parlamentarnih strank, ki se potegujejo za osem slovenskih mest v Evropskem parlamentu. Sedem strank se je našemu povabilu odzvalo, dve (Levica in SNS) pa sta se opravičili.

V pogovoru, ki ga je vodila Martina Merslavič, so udeleženci najprej odgovarjali na vprašanje, na kaj so najbolj ponosni v preteklem mandatu oz. za kaj se bodo zavzemali, če bodo izvoljeni v Evropski parlament. Igor Šoltes je dejal, da je najbolj ponosen na to, da smo v Sloveniji prepoznali, da so naravne dobrine ključna točka za prihodnost, ter da je Slovenija ena prvih držav, ki je pravico do čiste pitne vode zapisala v ustavo. Klemen Grošelj je obljubil, da se bo zavzemal za vse Evropo brez ekstremizma, Žiga Turk se bo zavzemal za učinkovitost Evropske unije, Angelika Mlinar pa je dejala, da je ponosna na novi program za digitalno Evropo, na zavzemanje za enakopravnost spolov in da kandidira za slovensko stranko. Tanja Fajon je poudarila, da je najbolj ponosna na to, da so odpravili vizume za države Zahodnega Balkana, da so preprečili razkroj schengenskega sistema ter da si bo za Schengen in varne zunanje meje prizadevala še naprej, ponosna pa je tudi na to, da so jo izbrali za podpredsednico Evropskega parlamenta. Milan Zver je najbolj ponosen na program Erasmus+ in da mu je uspelo povečati proračun za omenjeni program, deloval pa je tudi na področju varnosti, Gregor Perič pa je dejal, da si bo prizadeval za enotnost oz. poenotenje Slovenije in Evrope, ter da bomo Slovenijo predstavili v najboljši luči.

Na vprašanje, kaj bo najpomembnejša tematika za mlade na tokratnih volitvah v Evropski parlament in v naslednjih petih letih, je Igor Šoltes odgovoril, da pokojnine, medgeneracijska odgovornost in solidarnost družbe, Klemnu Grošlju se za mlade zdi pomembna predvsem brezogljična družba in digitalni razvoj, Žiga Turk pa je dejal, da mora biti Evropa predvsem območje priložnosti, saj je težava Evrope predvsem izseljevanje mladih iz manj privlačnih v bolj privlačne države. Angelika Mlinar meni, da je prihodnost Evrope odvisna predvsem od držav članic samih, če želijo, da bodo mladi bolj zaupali v evropski projekt. Tanja Fajon je povedala, da se bodo za mlade zavzemali za legalizacijo konoplje, nevtralnost interneta ter skrb za okolje, Milan Zver pa je poudaril izobraževanje in delovna mesta. Gregor Perič je izrazil mnenje, da si mladi želijo predvsem varnega zaposlovanja, stanovanj in pravih pogojev, da bodo lahko gradili svoje socialne mreže.

Pogovor je sklenil odgovorni urednik Dela Uroš Urbas, ki je povedal, da je v tokratnem soočenju največkrat slišal besedo enotnost, ki pa v primeru Slovenije deluje le občasno. “Slovenski poslanci so enotni pri zaščiti slovenske čebele ali slovenskega zajtrka, pri bolj strateških vprašanjih pa te enotnosti ni več,” je dejal in poudaril, da bi moral biti strateški interes Slovenije blaginja za vse slovenske državljane – tako za mlade kot za starejše, imeti pa moramo tudi razvojno usmerjeno poslovno okolje.

Pred AmCham Poslovnim zajtrkom smo vsem strankam, ki so sodelovale na soočenju, vnaprej poslali vprašalnik, povezan z vprašanji, ki bodo pomembna za Evropo in Slovenijo v naslednjih petih letih. Njihove odgovore si lahko preberete TUKAJ.

Posnetek celotnega dogodka si lahko ogledate na naši Facebook strani.

Slike z dogodka si prav tako lahko ogledate na naši Facebook strani.