sl Slovenščina

"Pravi prijatelji so tisti, ki se razumejo in spoštujejo ista pravila, kot so demokracija, človekove pravice in vladavina prava. Pravi prijatelji si lahko zaupajo. Evropska unija in ZDA sta najbolj naravni zaveznici," je na Transatlantski konferenci v Bruslju povedal Jyrki Katainen, podpredsednik Evropske komisije, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost.


Predstavnici AmCham Slovenija sta se v Bruslju udeležili Transatlantske konference, ki jo je organiziral AmCham EU, in kjer je bila razprava letos še posebej zanimiva zaradi odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel carinske dajatve za jeklo in aluminij. Glavno sporočilo konference je bilo, da morajo ZDA in Evropska unija ohraniti zavezništvo in sodelovanje, saj bodo le tako lahko napredovali. Investicije in trgovina na obeh straneh Atlantika skupaj zagotovijo 15 milijonov delovnih mest in ustvarijo kar tretjino svetovnega BDP-ja, zato potrebujemo odprt in s pravili podkrepljen trgovinski sistem. Enostranska dejanja, kot je bila zadnja poteza ameriške administracije pa ne koristijo nikomur.


"Zdaj je čas, da smo odgovorni"

Jyrki Katainen, podpredsednik Evropske komisije, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je v svojem govoru povedal, da je zdaj čas, ko se moramo boriti za transatlantske odnose, in da je ena izmed ključnih nalog zagotoviti stabilnost na obeh straneh Atlantika. "Več let smo transatlantske odnose jemali za samoumevne, zdaj pa smo naleteli na nekatere izzive, ki jih moramo skupaj nasloviti in rešiti," je povedal Katainen. Med glavnimi izzivi, ki so pred zavezništvom, je izpostavil nestabilnost, vprašanja okoli trgovinskega odnosa med ZDA in EU, znake protekcionizma na obeh straneh Atlantika.  


"ZDA in Evropska unija se morata skupaj boriti proti neupravičenemu nižanju cen, ki ga izvaja Kitajska, saj to škoduje tako ZDA kot EU. S strani Kitajske pričakujemo več politične volje in več sodelovanja, a se moramo v Evropi zadržati pred enostranskimi akcijami, kakršni smo bili priča včeraj," je povedal Katainen in dodal, da tovrstna dejanja ogrožajo sistem, ki smo ga ustvarili in ki temelji na pravilih. "Ameriške carinske dajatve, če bodo uperjene proti EU, bodo močno škodile tudi ameriškim podjetjem in ameriškim delavcem v Evropi," je povedal komisar in dodal, da če so iz dajatev izvzete ostale zaveznice, Evropska unija pričakuje, da bo izvzeta tudi ona.


Ob tem je Katainen povedal še, da bo v primeru, če bodo carine obveljale, Evropska unija primorana ukrepati, in da je pripravljena sprožiti spor pred Svetovno trgovinsko organizacijo. Dodal je še, da je ena izmed nalog transatlantskega zavezništva ta, da ustvarjamo stabilnost in se borimo proti populizmu, ne samo v ZDA in EU, ampak po vsem svetu. "Tržna ekonomija je naša kultura, nikakor pa ne sme biti vzrok za nestabilnost. Da bi normalno delovala, potrebuje tržna ekonomija jasna pravila in skupne vrednote," je še dodal.


"Zdaj je čas, da smo odgovorni, in da ohranimo naše unikatno in zgodovinsko transatlantsko zavezništvo," je povedal Katainen. "Pravi prijatelji so tisti, ki se razumejo, ki spoštujejo demokracijo, človekove pravice in vladavino prava, in ki imajo enake vrednote. Pravi prijatelji si lahko zaupajo in vedo, da sta demokracija in vladavina prava edini način za delovanje," je zaključil.


"Ko ZDA in Evropska unija niso usklajene, rastejo drugi"

Zbrane je nagovoril tudi Jean-Baptiste Lemoyne, državni sekretar na francoskem zunanjem ministrstvu, ki je povedal, da je Francija vodilna sila v transatlantskem zavezništvu in da mora še posebej zdaj odigrati svojo vlogo ter pomagati, da bo odnos med ZDA in Evropsko unijo ostal dober. "Boriti se moramo za transatlantsko zavezništvo, saj vsakič, ko ZDA in Evropska unija niso usklajene, drugi rastejo," je še dodal. Povedal je, da Francija odločno podpira stališče Evropske komisije v trenutnih razmerah in da so enostranska dejanja nesmiselna. "Upamo, da bomo lahko težave razrešili brez posledic, a jasno pošiljamo sporočilo, da poteza ameriške administracije, če bo obstala, ne bo brez posledic," je še dodal francoski politik, ki upa, da bodo politična srečanja v naslednjih dneh prinesla rešitev.


"Naš odgovor na trenutno dogajanje je več Svetovne trgovinske organizacije, ne manj," je dejal in tako poudaril vlogo, ki jo mora v trenutnem sporu odigrati Svetovna trgovinska organizacija. "Ameriške investicije v Franciji so pozitivne, enotni evropski trg pa mora biti mesto konvergence, ne tekmovalnosti," je povedal in dodal, da morajo ZDA in Evropska unija izzive globalizacije nasloviti skupaj.


"Evropa je v svetu močan glas, a je še glasnejša, če nastopa skupaj z ZDA, zato moramo še okrepiti sodelovanje. Združena in močna Evropa je najboljši zaveznik, ki ga lahko imajo ZDA," je še povedal Lemoyne in dodal, da je Francija zavezana skupni prihodnosti. Povedal je še, da bo francoski predsednik Emmanuel Macron aprila odpotoval v ZDA na obisk k ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.


Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, je ob tem povedala: "Ljudje, ki so v poslu, vedo, da je edini način prosperiteto sodelovanje, in ne enostranske odločitve. Upamo, da bodo to razumeli tudi politiki". 


Novo poročilo o transatlantskem gospodarstvu

V AmCham EU so ob robu Transatlantske konference pripravili tudi novo letno poročilo o obsegu delovnih mest, trgovine in investicij med Evropsko unijo in ZDA. Poročilo Transatlantsko gospodarstvo 2018 si lahko ogledate TUKAJ.