sl Slovenščina
Združene države Amerike in Evropska unija bosta med 11. in 15. novembrom začeli drugi krog pogajanj o Čezatlantsko prostotrgovinskem in investicijskem partnerstvu (Transatlantic Trade and Investment Partnership- TTIP).

Med 11. in 15. novembrom se bodo pogajalci sestali v Bruslju. Fokus bo na storitvah, investicijah, energetiki, surovinah in regulativnih vprašanjih. Pogajalske skupine ZDA in EU bosta se bosta o drugih področjih pogajali skozi cel november po digitalnih video – konferencah.

Tokratni sestanki nadomeščajo tiste, ki so bili prvotno načrtovani za oktober in so bili preloženi zaradi začasnega zaustavitve dela ameriške vlade . Pogajanja o javnih naročilih so potekala tik pred tem.

Tretji krog pogajanj bo potekal od 16. do 20. decembra v Washingtonu.

550 mio prihranka v enem letu za BMW in 24.000 novih delovnih mest v desetih letih za UPS

Zakaj AmCham-i po Evropi in seveda AmCham Slovenija podpiramo idejo o sporazumu? Ker prinaša koristi za ljudi in gospodarstvo.

Ne obstaja jamstvo, da bodo pogajanja uspela pa vendar je Ludwig Willisch CEO, BMW za Severno Ameriko v enem od intervjujev dejal, da bi s prihranki, ki bi jih dosegli z zmajšanimi dajatvami lahko še več vlagali v tehnologijo, dodati vsebino avtomobilom ali znižali cene. .

»Imamo veliko stroškov, ki niso koristni za potrošnika ,” je dejal Willisch . “Če bi jih odstranili bi to v konkurenčnem svetu koristilo predvsem potrošniku«.

Pri UPS so naredili projekcijo, da bi lahko uspeh pogajanj zanje v naslednji 10 letih pomenil kreiranje dodatnih 24.000 delovnih mest

Opozarjajo pa tudi na pomembne koristi za mala in srednja podjetja. Medtem ko večje korporacije imajo zmogljivost in vire za upravljanje in odpravo nekaterih nedoslednosti v regulativi in ovirah za trgovanje je lahko to usodno za manjša in srednja podjetja, ki se zato ne upajo na mednarodne trge, ne izvažajo in si s tem omejijo možnosti. Sporazum bi izjemno poenostavil trgovanje med EU in ZDA, tako UPS vidi veliko priložnost tudi za mala in srednja podjetja, ki bi lahko razširila mrežo na svetovno raven.

POMEMBNO za medije:

V petek, 15. november ob 15:30 (po srednjeevropskem času ) bosta imela glavna pogajalca ameriški Dan Mullaney in evropski Ignacio Garcia Bercero novinarsko konferenco. Novinarska konferenca bo predvajana v Evropi prek satelita (EbS ) in jo bo mogoče spremljati v živo prek web stream . Za več informacij ali za registracijo se obrnite na :

Felicitas.rohder @ ec.europa.eu