sl Slovenščina

Visoka tehnologija, vesoljska industrija, prihodnost mobilnosti, informacijska tehnologija ter promocija slovenskega gospodarstva v ZDA bodo v ospredju tokratne AmCham poslovno-razvojne delegacije. Predstavniki slovenskih podjetij iz različnih sektorjev bodo iskali priložnosti v Houstonu, Austinu in Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas. AmCham Slovenija pa je tudi del odlične sLOVEnske zgodbe, kjer sodelujemo z glavnim organizatorjem SPIRIT Slovenija in skupaj s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za zunanje zadeve in Sport Media Focus, organiziramo konferenco »Texas Feels Slovenia«.

AmCham Slovenija, v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, javno agencijo, že desetič organizira poslovno-razvojno delegacijo v ZDA, tokrat z naslovom »Go Big in Texas«. Tokrat smo izbrali Teksas, ki je 2. največje gospodarstvo v ZDA. Kar 96 podjetji s seznama Fortune 1000 ima svoj sedež v Teksasu, ki ga nekateri imenujejo kar »motor« ameriške ekonomije.

 27-članska poslovno-razvojna delegacija bo imela priložnost spoznati vodilna podjetja in novosti na področju energetike in obnovljivih virov energije, področje telekomunikacij, digitalnih tehnologij in umetne inteligence, pa tudi vesoljske tehnologije. Srečali se bodo z ameriško poslovno skupnostjo, spoznali poslovne priložnosti in potencialne poslovne partnerje, prav tako se bodo družili tudi z uspešnimi Slovenkami in Slovenci, oziroma Američani slovenskih korenin. Udeležili pa se bodo tudi konference »Texas Feels Slovenia«, ki bo izjemna promocija slovenskega gospodarstva v Dallasu. Eden od prijetnejših delov poti pa bo gotovo tudi košarkarska tekma med Dallas Mavericks in Portland Trail Blazers, kjer bodo v živo spremljali umetnije slovenskega čudežnega dečka Luke Dončića.

Zanimiv in pester program delegacije

 Za člane poslovno-razvojne delegacije bo prva postaja mesto Houston. Srečali se bodo z Greater Houston Partnership, največjo gospodarsko zbornico na območju Houstona, temu pa sledi še ogled NASA Space centra. Preden jih pot popelje v Austin, se bodo srečali tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Houstonu.

V Austinu bodo obiskali inovativno podjetje Urban Mining Company, katerega soustanovitelj je Slovenec. Podjetje v času pomanjkanja surovin predstavlja izjemno tehnologijo, saj uporablja odpadni magnetni material za podporo proizvodnji redkih trajnih magnetov. Spoznali pa bodo tudi soustanovitelja odmevnega podjetja, Strangeworks, ki pomembno spreminja področje kvantnega računalništva. »When in Austin« ne gre zamuditi tudi ogleda Texas State Capitol, ugledne prestolnice in sedeža vlade zvezne države Teksas, ki je bila leta 1986 razglašena za nacionalno zgodovinsko dediščino. Udeleženci bodo imeli priložnost slišati, kako je Austinu v zadnjih nekaj letih uspelo v mesto pripeljati sedeže največjih tehnoloških podjetij na svetu, kot so na primer HP in Tesla.

Aktivnosti delegacije se peti dan nadaljujejo v Dallasu, ki je dom slovenske športne zvezde, našega Luke Dončića. Udeleženci bodo najprej obiskali IBM Global Solution Center, kjer bodo med drugimi govorili o trajnosti. Prikazali pa jim bodo tudi sodelovanje s podjetjem Boston Dynamics, enim najbolj znanih podjetij za robotiko na svetu. Sledi tudi srečanje pri Dallas Cowboys – najvrednejše franšize med vsemi športi, kjer nam bodo prestavili, kako uspešno povezati šport s poslom. Srečali pa se bodo tudi z ustanoviteljem in predsednikom inovativnega podjetja Sun to Water Technologies.

Člani delegacije se bodo udeležili konference »Texas Feels Slovenia,« ki bo 8. aprila 2022 potekala v Dallasu.

Teksas – 9. največje gospodarstvo na svetu

Teksas postaja eno od središč tehnološkega razvoja, inovativnih metod in disruptivnih poslovnih modelov. »Slovenija je zelena, kreativna in pametna. Ponosni smo na vse Slovence, ki s svojim znanjem, kreativnostjo in izjemnostjo puščajo pečat v ZDA in na svetovnem zemljevidu. Verjamemo, da smo močnejši, če se odpiramo svetu, in zato je osnovna misija AmCham Slovenija, grajenje poslovnih mostov med državami, vse pomembnejša. Veseli smo, da bomo letos obiskali Teksas, kjer je Slovenija, predvsem po zaslugi košarkarskega virtuoza Luke Dončića, med vzhajajočimi zvezdami na poslovnem parketu. In to je odlična priložnost za podjetja, ki si želijo vstopiti na ameriški trg,« je ob začetku AmCham poslovno razvojne delegacije povedala mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija.

»Ena najpomembnejših misij AmCham Slovenija je povezovanje in krepitev poslovnih vezi med Slovenijo in ZDA, trudimo se biti glavni partner slovenskih podjetij, ki vstopajo na ameriški trg. Teksas je odlična vstopna točka za slovenska podjetja zaradi svoje raznovrstnosti gospodarstva – energetika, turizem, visoka tehnologija, vesoljske tehnologije, letalstvo in še veliko več,« pa je dodala vodja za mednarodno sodelovanje in vodja delegacij pri AmCham Slovenija Vida Dolenc Pogačnik.

AmCham Slovenija vsako leto organizira poslovne in razvojne ter poslovno-razvojne delegacije v ZDA in je lahko prvi stik slovenskih podjetij z ameriškim trgom. Poslovne in razvojne delegacije so namenjene slovenskim podjetjem, ki imajo odličen, inovativen, specifičen produkt, storitev ali tehnologijo, ter željo, znanje, voljo in sredstva, da poskusijo prodreti na trg ZDA. Poslovna delegacija omogoča srečanja z gospodarstveniki, razvojniki, predstavniki mest, podjetniki, obiske sejmov in B2B srečanja. Razvojne delegacije pa so namenjene spoznavanju najnovejših trendov, tehnologij, poslovnih modelov in novih tržnih zakonitostih v poslovnem svetu. Poslovno-razvojne delegacije pa prinašajo kombinacijo obojih.

Konferenca “Texas Feels Slovenia”

Ponosni smo, da je AmCham Slovenija tudi del odlične sLOVEnske zgodbe, kjer sodelujemo z organizatorjem SPIRIT Slovenija in skupaj s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvom za zunanje zadeve in Sport Media Focus, organiziramo konferenco »Texas Feels Slovenia«, ki bo potekala v petek, 8. aprila v Dallasu, Teksas. Konferenca bo odlična priložnost za Slovenijo in slovenska podjetja, da predstavijo investicijske, poslovne in turistične priložnosti v Sloveniji. Konference se bodo udeležili tudi Cynt Marshall, izvršna  direktorica košarkarskega kluba Dallas Mavericks, mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, predstavniki slovenskih podjetij in uspešni Slovenci ter Američani slovenskih korenin. Po koncu konference bo STO na turistični delavnici predstavili tudi potencial Slovenije na področju turizma.