sl Slovenščina

Prvo srečanje v letošnjem letu so člani finančne komisije namenili vloženi ustavni presoji Novele Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA). Generalna direktorica AmCham Slovenija, mag. Ajša Vodnik, je predstavila gospodarski in pravni pogled na novelo, s člani pa delila svoj pogled na novinarsko konferenco, ki je bila 19.1.2023 organizirana v Državnem svetu na pobudo 13 gospodarskih in kmetijskih organizacij ter Državnega sveta. Med gosti govorniki so bili poleg generalne direktorice AmCham Slovenija tudi predsednik Državnega sveta, izvršni direktor GZS, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, direktorica Združenja bank Slovenije, predsednik  Kmetijsko gozdarske zbornice Sloveniji ter ostalih združenj. V omenjenih gospodarskih in kmetijskih združenjih so bili enotni glede pogleda na novelo, izpostavili pa so pomembnost predvidljivega davčnega okolja in možnost podjetij, da lahko kratkoročno in dolgoročno planirajo stroške.

Problem, ki ga člani komisije vidijo ob sprejemanju davčne zakonodaje »na hitro« je tudi v tem, da se v zadnjem času spet pojavlja vse več namer uspešnih podjetij, da za svoje delovanje izberejo davčno ugodnejše države. S tem izgubljamo ne le delovna mesta, pač pa tudi uspešne in prodorne posameznike, največkrat mlade, ki svoje priložnosti poiščejo v tujini.

V drugem delu srečanja so mladi, ki delujejo v Snežni kepi (Think Tanku, ki deluje v okviru platforme YOUng) predstavili prototip države za talente. Njihova ciljna skupina so mladi med 20 in 35 letom, ki se v tem obdobju največ odseljujejo v tujino. Da bi zmanjšali odseljevanje so predstavili ukrep oz. dohodninske spodbude za mlade talente. Namen ukrepa je, da se v zgodnjem življenjskem obdobju talentov, ko je najbolj verjetno, da bodo ti svoj center ekonomskih aktivnosti oblikovali na območju/v državi, ki jim omogoča čim boljše razmerje med vloženim delom, znanjem in razpoložljivim prihodkom,  tem talentom omogoči večji razpoložljiv prihodek.