sl Slovenščina

26. maj 2022 – Člani AmCham Finančne komisije so na svojem srečanju izrazili zaskrbljenost nad koalicijsko pogodbo, predvsem, ker nakazuje večjo obremenitev gospodarstva. Finančna komisija namreč že od vsega začetka opozarja na nujnost stimulativnega poslovnega okolja, v katerem imajo podjetja priložnost za rast in razvoj. Davčno okolje mora temu slediti in jih pri rasti podpirati, ne ovirati.

Člani so izpostavili tudi pravkar sprejeti Zakon o dohodnini, ki je dober in je tudi dober signal za vse investitorje, ki imajo namero dolgoročno investirati v Slovenijo. Sprememba omenjena Zakona bi za obstoječe in bodoče investitorje pomeni resen znak, da to okolje ni predvidljivo, predvsem pa stabilno.

Drugi del srečanja je bil namenjen pokojninski reformi in zadnji raziskavi OECD. Nekaj ključnih poudarkov raziskave: Slovenci se upokojujemo med prvimi v Evropi, v 2. pokojninski steber vplačuje 60% aktivne populacije ( večinoma premije vplačujejo delodajalci – 95%). Eden od razlogov zakaj ne delamo dlje je tudi v tem, da sta minimalna plača in pokojnina skoraj izenačeni.