sl Slovenščina

Z nami sta bila 2 top poslovna liderja.


Branislav Knežević, McDonald's Development Licensee Partner je bil na vrhuncu kariere odgovoren za 2100 restavracij z več kot 96.500 zaposlenimi.


Matej Potokar, MBA, generalni direktor oddelka za storitve in pomoč uporabnikom (CSS) za Zahodno Evropo, Microsoft. Je lider iz Jugovzhodne Evrope, ki vodi oddelek za Zahodno Evropo.


Kakšni so bili vtisi?


Vodja mora poznati razlike med posamezniki in razumeti prednosti, ki jih vsak posameznik prinese v ekipo. Vsak član ekipe je unikat in predstavlja en del sestavljanke. Tako s svojim znanjem, izkušnjami in osebnostnimi lastnostmi doda vrednost ekipi. Naloga vodje pa je, da vse dele sestavljanke poveže med sabo in ustvari močno ekipo.


Katarina Hartman, Knauf Insulation d.o.o.


 


Tekom sprotnih vprašanj soudeležencev ter kasnejšega pogovora z g. Potokarjem sem v času mreženja dobil potrditev oz. odgovore na praktično vsa vprašanja, s katerimi sem prišel na srečanje. Med drugim to, da je pri napredovanju do vodenja na višjem nivoju top managementa v velikih korporacijah potrebno bolj uporabljati diplomatske/politične veščine kot na nižjih nivojih, hkrati pa je zelo pomembno poskrbeti, da tvoje informacije na pravi način dosežejo vse ustrezne nivoje zaposlenih nižje po lestvici ter da ostaneš zanje dosegljiv in pristen. Tudi v slabih časih moraš ostati profesionalen, živeti svoje vrednote ter vložiti največ strasti kar lahko. Kot vodja moraš najprej znati voditi sebe, šele nato lahko vodiš druge. Pri vodenju mednarodnih podjetij in timov se moraš v vsaki državi nujno prilagoditi lokalni kulturi in vrednotam. Za tako vodenje je potrebno nenehno učenje, visoka čustvena inteligenca, branje telesne govorice, predvsem pa biti to kar si. Vodenje je umetnost, na koncu je tudi pri poslu vedno najpomembnejše delo z ljudmi. Vse kar delaš, delaj najbolje kar lahko. Na izzive, ki pridejo nasproti ne glej kot na probleme ampak kot priložnosti in jih izkoristi!


Domen Ivanšek, Knauf Insulation d.o.o.


 

Optimizem in avtentičnost, ki vejeta iz Mateja Potokarja, ne le navdajata s pogumom za spopadanje s poslovnimi izzivi, temveč tudi navdihujeta k iskanju novih osebnih bitk za uspeh. Življenjska zgodba Branislava Kneževića je po drugi strani izjemno prepričljiv zgled dejstva, da te trdo delo, vztrajnost in iznajdljivost lahko pripeljeta kamorkoli, ne glede na družbeno-politično okolje, iz katerega prihajaš. Pogovor z obema skupaj je poskrbel za prijeten, sproščeno motivacijski večer.

Bojana Kenda, Aviat

Gospod Potokar in gospod Kneževič sta nam pokazala, da je vodenje ljudi umetnost. Ponudila sta nam dragocen vpogled v načine vodenja multikulturnih timov, poudarila pomen trdega dela in etike ter nas hkrati opomnila, kako pomembno je ostali zvest samemu sebi in svojim vrednotam.


Sabina Pirnat, PWC d.o.o.


 


Bodi pristen vodja. Navdušen sem bil nad stilom vodenja gospoda Mateja Potokarja, Microsoft, ki zagovarja dejstvo, da ne moreš biti vodja, če nisi pristen. Bodi to kar si in pomagaj podjetju, poslu. Svoji ekipi pa dajte vedeti, da so njihove najmočnejše vrednote v njih samih. Na kratko: vodja mora razumeti, da ima vsak zaposleni svoje lastne vrednote in sledi lastnim kariernim ciljem. Kot vodja pa moraš spoštovati in hkrati spodbujati temeljne vrednote podjetja. Ni dovolj, da vanje verjameš, ampak, da jih "živiš".


Tomaž Brcar, Trimo d.d.


Voditeljstvo je umetnost. V ospredju so člani ekipe, pridobivanje njihovega spoštovanja in motiviranje članov ekipe na način, da upoštevamo njihovo raznolikost.


Lea Pfajfar Cotič, Ernst & Young d.o.o.