sl Slovenščina

 

ChatGPT, brskalnik BING, patenti, varstvo zasebnosti in evropska digitalna zakonodaja so bile teme pogovora članov AmCham Komisije za intelektualno lastnino. Gost srečanja je bil Lucky Vidmar, Head of IP Litigation v podjetju Microsoft, Redmond.

Sreda, 22. februar 2023 – AmCham Komisija za intelektualno lastnino je gostila Lucky Vidmarja, Head of IP Litigation Microsoft, Redmond, Washington. Govorec srečanja se je s člani Komisije pogovarjal o prednostnih nalogah njegovega oddelka, patentiranju intelektualne lastnine, problematiki nejasno definiranih pravnih podlag in novem Bing brskalniku z integrirano umetno inteligenco. Srečanje je povezoval Jaka Repanšek, svoje izkušnje in znanje pa so delili tudi vsi člani Komisije.

Lucky Vidmar je že na začetku izpostavil, da je ustrezna zakonodaja na področju patentov, pa tudi na ostalih področjih zaščite intelektualne lastnine nujna, ključno pa je, da je usmerjena k ustvarjanju enakih konkurenčnih pogojev. Dotaknili so se tudi področja varstva osebnih podatkov, pri čemer so člani izpostavili, da je jasno definiranje tega področja še posebej pomembno za Slovenijo, saj trenutno vlada pravna negotovost v zvezi z varovanjem zasebnosti. Če nimamo jasno zastavljene zakonodaje o varstvu osebnih podatkov, težko konkuriramo tistim državam, kjer te dvoumnosti ni.

V luči razvoja klepetalnega robota ChatGPT, ki nam, kot pravi Lucky Vidmar pomaga pri iskanju informacij, razumevanju konceptov in podajanju koristnih nasvetov, je govorec pokazal  preizkusno – demo različico Bing brskalnika z integrirano umetno inteligenco, ki si zapomni kontekst in posnema naravno človeško komunikacijo. Nadaljnji razvoj in širša posvojitev te tehnologije bi lahko pripeljala do (post)industrijske revolucije, ki je zaradi nizkega oziroma ponekod negativnega naravnega prirasta, staranja prebivalstva in posledično izgubljene produktivnosti ter vse dražje visoko kvalificirane in specializirane delovne sile, še kako potrebna.