sl Slovenščina

Naziv najboljše poslovne prakse leta, najboljšega med najboljšimi, Best of the Best 2020, je pripadel podjetju Hidria s projektom Hidria Bond.

V okviru projekta Best of the Best AmCham Slovenija že sedmo leto zapored izpostavlja, predstavlja in nagrajuje najboljše poslovne prakse. Izjemni projekti in najboljše poslovne prakse s svojimi inovativnimi pristopi v slovenski poslovni prostor vnašajo nova znanja, pristope, izdelke, procese in poslovne modele. S svojo kreativnostjo in energijo ne motivirajo le zaposlenih v podjetjih, ampak celotno poslovno skupnost, s povezovanjem, sodelovanjem in zaupanjem pa širijo znanje, izkušnje in optimizem v celotni poslovni skupnosti.

Zmagovalca smo izmed treh finalistov dobili na AmCham Poslovnem zajtrku Svetilniki sprememb. Katera bo najboljša poslovna praksa 2020?. Zmagovalca smo izbrali s pomočjo spletnega glasovanja, z glasovi strokovne žirije in s pomočjo občinstva na dogodku. Z največ zbranimi glasovi je prepričal projekt Hidria Bond podjetja Hidria.

»Iskreno bi se rad zahvalil vsem in čestital tudi Dewesoftu za izjemen razvoj in projekt. Občutke bi najlažje opisal kot po Tour de Franceu. Ne glede na to, če bi se drugače končalo, bi bilo popolnoma enako, smo skupaj na vrhu,« je povedal direktor Hidrie Holding dr. Iztok Seljak. Dr. Špela Bolka, vodja projekta Hidria Bond pa se je zahvalila za zaupanje in dodala, da bodo skušali zgodbo Hidrie Bond čim bolj uspešno peljati naprej in vlagati nazaj v lokalno okolje, da zaupanje, ki so ga dobili, tudi uresničijo.

»Zdi se mi, da smo danes spoznali, da imamo dve paralelni Sloveniji. Tista, ki se je v zadnjih dveh urah dogajala pred našimi očmi, ki spusti solzo v oko zaradi ponosa. Tista druga pa je povsem nekaj drugega. Tu gre za sodelovanje in spodbujanje, na drugi strani gre za spotikanje, nagajanje, onemogočanje. Skrajni čas je, da se ta dva paralelna svetova združita,« je povedal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, predsednik AmCham Slovenija in predsednik strokovne žirije.

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, je povedala: »Na AmCham Slovenija si tudi z izborom Best of the Best želimo, da bi bili tako kot na športnike enako ponosni, da bi enako ploskali in tudi srčno privoščili vsem poslovnim praksam, da popeljejo Slovenijo naprej. Brez gospodarstva, brez poslovnih praks, nič od tega, kar imamo v Sloveniji, namreč ne bo. Ponosna in vesela sem, kakšne poslovne prakse predstavljamo letos in za nas so zmagovalci vsi«.

Tonja Avsenik, vodja projekta Best of the Best, pa je dodala: »Vsaka sezona Best of the Best je drugačna. Letošnje prakse so svetilniki sprememb, niso sledilci, ampak so prvi v svojih vrstah! Poudarjajo inovativnost, tako v tehnologiji, Hidria Bond z inovativno tehnologijo za spajanje pločevine elektromotorjev; inovativnost v motiviranju zaposlenih, da se vključujejo v lastniške strukture, Dewesoftovi zaposleni so solastniki podjetja; inovativnost v povezovanju, ko odlično podjetje, ki dela z Naso, Dewesoft deli svojo opremo, znanje in tehnologijo za zagon mladih podjetij v Katapultu. To so svetilniki iz Slovenije, njihove luči pa sežejo po Evropi, po svetu in v vesolje.«

Finalisti so bili zmagovalci posameznih kategorij:

★ Inovativnost: Hidria: Hidria Bond.

★ Motivacija: Dewesoft: Unikatni model lastništva.

★ Povezovanje: Dewesoft: Katapult.

Zmagovalni projekt:

Hidria: Hidria Bond

Elektromotorji in električna energija so prisotni povsod – od gospodinjskih aparatov do prevoznih sredstev. V želji po izdelavi energetsko učinkovitejših motorjev, ki z dano enoto energije opravijo več dela, so v Hidrii v sodelovanju s partnerji razvili novo tehnologijo spajanja, imenovano Hidria Bond. Tehnologija je plod slovenskega znanja in razvoja, pri razvoju sta sodelovala še Kemijski inštitut in podjetje Jutronic. Omogoča spajanje s posebnim postopkom lepljenja elektropločevine, ki zmanjšuje izgube zaradi spajanja, povečuje trdnost ključnih delov elektromotorja in motorjem pri višjih vrtljajih omogoča bistveno tišje delovanje od obstoječih. Je patentirana in poleg inovativnega pristopa prinaša tudi prihranke v proizvodnem procesu, saj celoten gradnik izdelave poteka znotraj ene naprave. Hidria Bond je uporabna v vseh segmentih elektromotorjev, od domače bele tehnike do visokoinovativnih vesoljskih tehnologij, saj motorji, narejeni s Hidrio Bond, porabijo manj energije. Za tehnologijo Hidria Bond se najbolj zanimajo najpomembnejši globalni proizvajalci prestižnih avtomobilov in industrijske tehnike iz svetovno najpomembnejših trgov Evrope in ZDA.