sl Slovenščina

Matevž Krivic, oče, Iza in Samo Login ter Mitja Meršol, Andreja Jernejčič, Andrej Božič, Janez Pergar in Borut Pahor. To so ljudje, ki so jih kot avtoritete izpostavili govorci na tokratnem AmCham Poslovnem zajtrku, kjer smo govorili o avtoritetah v sodobnem svetu.


Na vprašanja Martine Merslavič, trenerke in vodje regije Adriatic, Own the Room, so na AmCham Poslovnem zajtrku z naslovom "Kdo sploh še predstavlja avtoriteto v sodobnem svetu?" odgovarjali pisatelj dr. Miha Mazzini, olimpionik in eden najuspešnejših slovenskih vrhunskih športnikov Iztok Čop, Žiga Vavpotič, predsednik upravnega odbora Outfit7, ter Janez Škrabec, direktor podjetja Riko d.o.o. in manager leta 2017. 



Kdo so za goste največje avtoritete? Miha Mazzini je kot avtoriteto izpostavil Matevža Krivica, ki ga sicer nikoli ni srečal, a se mu zdi, da je odvetnik, ki se oglasi takrat, ko je kršen zakon, zato občuduje njegov pogum. Iztok Čop je dejal, da je zanj avtoriteta njegov oče. "Ko sem bil mlad, sem bil problematičen. Moj oče je toleriral nekatere neumnosti, nikoli pa ne nemoralnih stvari. Vedno me je učil biti spoštljiv in moralen, tako da sem vedno vedel, kaj sem delal narobe. In to je pravi odnos," je povedal Čop. Za Žigo Vavpotiča sta avtoriteta Iza in Samo Login, ker se je od njiju veliko naučil in občudoval njun odnos in vrednote. Všeč mu je tudi, da nista preveč javno izpostavljena. Janez Škrabec pa je povedal, da je zanj avtoritet več, na več različnih področjih. "Že če pogledam po dvorani, lahko povem, da so zame avtoriteta Mitja Meršol, Andreja Jernejčič, Andrej Božič, Janez Pergar in Borut Pahor," je povedal.


Svoja mnenja sta na AmCham Poslovnem zajtrku soočila

tudi predsedniška kandidata. Več si preberite TUKAJ.


Voditi je potrebno z vzorom

Štirje govorci so odgovorili tudi na vprašanje, kako gradijo svojo lastno avtoriteto. Janez Škrabec je povedal, da skuša sam voditi z vzorom. "Najpomembnejša naloga v podjetju je, da vodiš in usmerjaš zaposlene," je dejal in dodal, da ljudi ne zanima, kaj veš, ampak kaj znaš. Žiga Vavpotič je povedal, da se sam trudi, da bi bil kar najboljši vzor. "Pomembno je, da ne le govoriš, ampak tudi narediš, da ostaneš to, kar si, a si vseeno malo drugačen, in da se učiš tudi od drugih. Sam sem izjemno hvaležen vsem, od katerih sem se lahko učil," je zaupal občinstvu. 


Iztok Čop je prepričan, da je najpomembneje, da svoje znanje predaš naprej. "Moraš biti iskren do sebe in če si vzor drugim, moraš najprej izpolniti svoja visoka pričakovanja, potem pa lahko to pričakuješ tudi od drugih. Avtoritete vedno poslušajo, filtirirajo in uporabijo, kar rabijo zase. Moraš biti sam svoj, a se vedno učimo od drugih," je povedal. Miha Mazzini pa je dejal, da se lahko učimo le z zgledom in tako, da svoje delo opravljamo kar najbolje. "Sam nikoli nisem v učiteljskem položaju, ampak vedno v položaju učenca, saj se želim učiti. Možnost, da se učimo vse življenje in odprtost do učenja, to je najpomembneje. Moramo se sporazumeti, kaj hočemo – skušamo uničiti voditelje, a obenem želimo, da nas vodijo, in to ni logično," je še povedal pisatelj. 



Na vprašanje, če so mladi ljudje res težko vodljivi, je Žiga Vavpotič odgovoril, da to vprašanje potrebuje geografsko komponento. "V Aziji, kamor zadnje čase veliko potujem, nimajo nobenega problema z avtoriteto, tam sem predsednik upravnega odbora in tam me spoštujejo, tam sem avtoriteta. Evropa pa je drugačno okolje, kjer mladi ne upoštevajo vodje. Njim se moraš dokazati z dejanji in z vzorom, kako jih vodiš, pokazati jim moraš, kaj je tvoja dodana vrednost za njih, ki so težko vodljivi. Pokazati jim moram, kaj imam za njih in kaj lahko od tega dobijo," je dejal. Janez Škrabec, ki prihaja iz družine avtoritet, je na to dodal: "Lahko si dober sin in slediš poti svojih staršev ali pa ubiješ svoje starše, vmesne poti ni. Moj oče me je vzgojil tako, da je bil on avtoriteta, jaz pa sledim njegovi poti. On je vzpostavil podjetje, tudi on je bil filantrop, vzornik v pravem pomenu besede". Ob tem je povedal še, da njega vodi tudi to, da vedno dvomi. "Mislim, da je dobro, da si vedno malo skeptičen in na stvari pogledaš z distance. Tudi če sem jaz avtoriteta, nočem, da se me jemlje kot samoumevnega. Vsak dan znova se moramo dokazovati," je dejal in dodal, da mladi niso tako drugačni kot so bili včasih, saj se je že Aristotel pred 2.500 leti pritoževal nad mladimi, ki naj bi bili zelo slabi, ne poslušajo in ne spoštujejo nikogar. "Vrednote so bile iste, pomemben je pristop," je še dodal. 


"Potrebujemo spremembo v razumevanju avtoritet"

Za konec so govorci odgovorili še na vprašanje, kakšno avtoriteto bi ta trenutek potrebovala Slovenija. Janez Škrabec je dejal, da je precej konservativen in da, kar se avtoritet tiče, v Sloveniji kar dobro stojimo. Žiga Vavpotič si želi avtoritete, ki bi močno verjela v meritokracijo, česar zdaj v Sloveniji ne poznamo. Iztok Čop si želi nekoga z vizijo in pogumom, da nekaj naredi, ne glede na to, kaj bo čez štiri leta. Miha Mazzini pa je prepričan, da imamo avtoritet dovolj, da potrebujemo le spremembo v razumevanju, da resnično vidimo avtoritete, ne pa slabih zgledov. 


Fotografije AmCham Poslovnega zajtrka si lahko ogledate na naši Facebook strani.


Posnetek dogodka si prav tako lahko ogledate na Facebook strani.