sl Slovenščina

Osem ameriških študentov z različnih koncev ZDA to poletje preživlja v Sloveniji na šesttedenskem programu in delovni praksi v okviru programa "European Experience in the Green Heart of Europe". Mlade je v Slovenijo pripeljala želja po potovanju in novih izkušnjah, ki jih pridobivajo v slovenskih podjetjih.


Dodiplomski študentje z ameriških univerz so s pomočjo AmCham Slovenija dobili priložnost za povezovanje, izobraževanje, širjenje svojih obzorij, testiranje pridobljenega znanja v pripravniških vodah, pridobivanje izkušenj na svojem področju in druženje z mladimi talenti iz Slovenije. Štiri tedne mentorstva in prakse študentje so opravljali v partnerskih podjetjih programa European Experience – ABC Accelerator, Circular Change, Droga Kolinska, LanguageSitter, Lenis farmacevtika, MBILLS, Petrol in Visionect. Nato pa so se udeležili še dvotedenskega študentskega program podjetništva (Summer Economics Institute), ki povezuje teorijo s prakso.


Med osmimi ameriškimi študenti, ki so v družbi mladih, povezanih v platformo AmCham Young in predstavnikov ASEF-a, na tradicionalnem pikniku praznovali ameriški praznik neodvisnosti 4. julij, so tudi taki s slovenskimi koreninami. Claire Staresinic je prav želja po obujanju slovenskih korenin spodbudila, da se je prijavila na razpis AmCham za poletno prakso v Sloveniji. Bodoča psihiatrinja iz Pittsburgha v Sloveniji nabira podjetniške izkušnje, saj si po zaključku študija želi odpreti lastno prakso in verjame, da ji bodo izkušnje pri tem koristile. To poletje pa v domovini svojih prednikov odkriva slovenske običaje, se uči osnov jezika in spoznava nove ljudi.



Študent geografije Samuel Haise Waller, ki prihaja iz Seattla, je razpis za AmChamovo prakso odkril kar preko Googlovega iskalnika, ko je iskal možnosti za študentske prakse v Sloveniji. Poletno prakso opravlja v družbi Petrol, kjer je dobili priliko delati na področju urbane infrastrukture in transporta. Prav na tem področju se želi zaposliti po zaključku študija.


Več o programu European Experience in the Green Heart of Europe in o platoformi AmCham Young lahko izveste tudi iz spodnjih videoposnetkov.


Claire Nicole Staresinic o svoji izkušnji v Sloveniji



Samuel Haise Waller o svoji izkušnji v Sloveniji



Tonja Avsenik o platformi AmCham Young



Sandra Kecman o programu AmCham Young Professionals



Timotej Vitez o programu AmCham Young Professionals



Dr. Jure Leskovec o poslanstvu ASEF-a



Fotografije s piknika si lahko ogledate na naši Facebook strani.


Vir: STA