sl Slovenščina

AmCham Slovenija v sklopu podpredsedovanja in sedeža evropske organizacije AmChams in Europe, krovne organizacije 45 AmChamov in 43 držav, predstavnike 29 evropskih in evrazijskih AmChamov pelje na letno konferenco v ZDA. Namen konference je ozaveščanje o pomembni vlogi transatlantskih odnosov, krepitev že obstoječih partnerstev, promocija organizacije ter vpogled v trende in dogajanje tako na političnem kot gospodarskem parketu. Konferenca bo potekala od 12. do 17. maja 2019, delegacija pa bo obiskala ameriško prestolnico Washington D.C. in Seattle.

Dobri transatlantski odnosi ter gospodarsko in politično zavezništvo so tako za Evropo kot ZDA bistvenega pomena. Transatlantsko gospodarsko sodelovanje na obeh straneh Atlantika namreč ustvarja kar 16 milijonov delovnih mest ter predstavlja eno tretjino celotnega svetovnega BDP-ja, polovico celotne svetovne osebne potrošnje, trgovinska prodaja pa znaša 5,5 bilijonov dolarjev letno. Kot glas ameriških in evropskih podjetij AmChams in Europe stremi k ozaveščanju o pomembnosti čezatlantskega gospodarstva tako v Evropi kot v Združenih državah Amerike.

Srečanje z Ameriškim ministrom za gospodarstvo ter zanimiv in pester program

35-članska delegacija iz 29 držav bo najprej obiskala Washington D.C., kjer se bo imela priložnost srečati z vplivnimi predstavniki s političnega in poslovnega sveta. Sprejel jih bo tudi Wilbur Ross, minister za gospodarstvo ZDA, s katerim bodo naslovili in odprli pomembne tematike s področja transatlantskega sodelovanja in poglobitev gospodarskih odnosov med državama. Delegacijo bo gostila tudi Muriel Bowser, županja Washington D.C.-ja. Predstavniki evropskih in evrazijskih AmChamov bodo obiskali tudi Pentagon, zunanje ministrstvo ZDA (U.S. Department of State) ter Atlantski svet (Atlantic Council). Srečali se bodo tudi z vidnimi predstavniki Ameriške gospodarske zbornice (U.S. Chamber of Commerce), med drugimi z Marjorie Chorlins, podpredsednico U.S. Chamber of Commerce, pristojno za evropske zadeve, ter z diplomatskim zborom. Delegacija bo gostila tudi Jona Deckerja, poročevalca iz Bele hiše za Fox News.

V sredo bodo udeleženci delegacije odpotovali v Seattle, kjer bodo pridobili vpogled v trende in delovanje nekaterih največjih svetovnih podjetij, tudi s seznama Fortune 500. Na njihovih sedežih se bodo srečali s predstavniki Amazona, Boeinga, Microsofta, Accentureja, kjer bodo spoznali tudi Slovenca Miho Kralja, direktorja Cloud Strategy, Architecture and Delivery, in BCG-ja. Delegacija bo obiskala tudi Univerzo v Washingonu, kjer se bo med drugim srečala s slovenskim profesorjem Gašperjem Begušem.

Konferenca je poleg promocije organizacije AmChams in Europe tudi izvrstna priložnost za promocijo Slovenije. Mag. Ajša Vodnik, podpredsednica AmChams in Europe in generalna direktorica AmCham Slovenija, je ob tem dejala: »Veseli me, da so nam kolegi iz 43 držav zaupali sedež krovne organizacije AmChams in Europe, saj nam to omogoča, da smo v neposrednem stiku z najpomembnejšimi odločevalci na obeh straneh Atlantika in lahko tako poleg Evrope poudarjamo tudi pomen Slovenije kot države, ki zna povezovati in vzpostavljati pozitivne odnose. Nekateri se čudijo, kako to, da tako konferenco organiziramo iz Slovenije, in moj odgovor je enostaven: ker smo srce Evrope in svet potrebuje srčnost za mir, varnost in priložnosti«.

V ZDA je odpotovalo 36 predstavnikov iz 29 evropskih in evrazijskih držav. Delegacije se udeležujejo Azerbajdžan, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Gibraltar, Grčija, Izrael, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Moldavija, Črna gora, Norveška, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Nizozemska, Turčija, Ukrajina in Velika Britanija.

Poročilo o obsegu transatlantskega sodelovanja

V AmCham EU so ob robu Transatlantske konference pripravili tudi novo letno poročilo o obsegu delovnih mest, trgovine in investicij med Evropsko unijo in ZDA. Poročilo Transatlantsko gospodarstvo 2018 si lahko ogledate TUKAJ.

Vir fotografije: Canva