sl Slovenščina

Riga, Latvija – 21. junij 2022 – Danes je na vrhu Treh morij in na poslovnem forumu v Rigi v Latviji 10 ameriških gospodarskih zbornic (AmCham) iz držav regije treh morij podpisalo skupno izjavo za podporo boljši infrastrukturi s področja energetike, prometa in digitalnega razvoja. AmChami so odločevalce pozvali k boljšemu ozaveščanju o pobudi in k pospešitvi oprijemljivih projektov med državami ter za izgradnjo bolj integrirane, uspešne in varne regije znotraj EU.

Letošnja skupna izjava sledi dvema prejšnjima, podpisanima na forumih Treh morij leta 2021 v Sofiji in leta 2019 v Ljubljani. Trenutne geopolitične razmere in vojna v Ukrajini zahtevajo krepitev medsebojnih povezav v regiji in soočenje s skupnimi izzivi na področjih, kot so energetska varnost, pomanjkanje v dobavnih verigah, zaščita kritične infrastrukture, kibernetska varnost in podnebne spremembe. To je trenutek za izgradnjo boljše infrastrukture za povezovanje držav Treh morji.

Med podpisniki skupne izjave je tudi Blaž Brodnjak, predsednik AmCham Slovenija.

Pobuda Tri morja združuje države med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem – Avstrijo, Bolgarijo, Češko republiko, Estonijo, Hrvaško, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Poljsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo. Skupni cilj pobude so bolje povezana, razvita in varna regija znotraj enotnega evropskega trga. Ameriške gospodarske zbornice teh držav podpirajo in sodelujejo s pobudo in si bodo še naprej prizadevale prispevati znanje za izvedbo projektov v regiji ter povezati podjetja, vlade in vire kapitala, ki bodo lahko izvedli čezmejne projekte na področjih tehnologije, trgovine, mobilnosti, energetike, digitalizacije in spletne varnosti.

Mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija in podpredsednica AmChams in Europe, pa je ob tem povedala: “AmCham Slovenija se kot sedež krovne organizacije AmChams in Europe, ki združuje AmChame v 44 državah v Evropi in zahodni Aziji, aktivno zavzema za sodelovanje in krepitev gospodarskih odnosov, ki so pomemben vir stabilnosti. Še toliko bolj pa želimo pomagati tudi v regiji, saj se zavedamo pomena močnega gospodarstva in infrastrukture za ohranjanje varnosti.«