sl Slovenščina

V AmCham Slovenija, poslovni skupnosti optimizma in priložnosti, smo letos vstopili v zadnje, četrto leto sedeža organizacije AmChams in Europe, saj je bila mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, decembra 2020 ponovno izvoljena za podpredsednico organizacije. S tem je AmCham Slovenija dobila že drugi mandat za sedež organizacije, ki bo potekal do konca leta 2022.

AmChams in Europe povezuje 46 AmCham združenj iz 44 držav iz Evrope in Vzhodne Azije. Skupaj predstavljamo več kot 17.000 ameriških in evropskih podjetij, ki zaposlujejo več kot 20 milijonov ljudi in za več kot 1,1 triljona ameriških dolarjev investicij na obeh straneh Atlantika. Kot glas ameriških in evropskih podjetij AmChams in Europe stremi k ozaveščanju o pomembnosti čezatlantskega sodelovanja in izmenjavi dobrih praks med AmChami.

Slovenija, kot nosilka sedeža AmChams in Europe, ključno pripomore k razvoju organizacije, izmenjavi najboljših praks med AmCham združenji ter dobrim transatlantskim odnosom – dialogu in spodbujanju gospodarske izmenjave in sodelovanja med Evropo in ZDA. Od leta 2019 smo za predstavnike AmCham združenj organizirali tri delegacije v ZDA, kjer smo se o aktualnih tematikah, potrebah in izzivih transatlantskega sodelovanja, pogovarjali z visokimi predstavniki ameriških institucij (med drugim Belo hišo, Department of Commerce, Departement of State, Chamber of Commerce, Departement od Commerce, …). Poleg tega smo organizirali več srečanj na sedežih najuspešnejših podjetji (Google, Boeing, Micrososft, Accenture in drugimi), kjer smo spoznali trende prihodnosti in nove poslovne modele.  Naslednjo delegacijo bo AmCham Slovenija za predstavnike organizacije AmChams in Europe organizirala maja 2022, ko bomo obiskali institucije v Washington DC in razvojna podjetja v Raleighu, Severni Karolini, ki je eno izmed 10-ih najhitreje rastočih mest v ZDA.

Pomembno poslanstvo organizacije je tudi izmenjava dobrih praks in izkušenj med AmCham združenji. Vsako leto organiziramo evropsko konferenco, kjer si izmenjamo dobre prakse, pripravimo primerjalno analizo med združenji AmCham in nagradimo najboljšo prakso leta. V letošnjem letu bomo nagrado podelili na Best Practice Conference, jeseni, v Bolgariji. Poleg tega kot krovna organizacija podajamo odzive na skupne pomembne aktualne tematike, kot so gospodarstvo in svet po pandemiji, problem viz, trajnostne rešitve, shortage economy in druge.

AmCham Slovenija tudi v Evropi širi optimizem in kulturo dialoga in je znotraj organizacije AmChams in Europe prepoznana kot ena najbolj aktivnih organizacij, kar dokazujejo tudi vsakoletne primerjalne analize. Verjamemo, da aktivno delovanje znotraj AmChams in Europe krepi tudi poslovno skupnost AmCham Slovenija. Patron članom omogočamo dostop do celotne mreže prek virtualnih pogovorov z direktorji, celotni poslovni skupnosti pa zagotavljamo udeležbo na odprtih virtualnih dogodkih, ki potekajo v sklopu organizacije AmChams in Europe.

AmChams in Europe je izjemna mreža, ki povezuje vse poslovne skupnosti stare celine in izjemno ponosni smo, da jo lahko vodimo iz Slovenije. Verjamemo, da je Slovenija na ta način še okrepila prepoznavnost in veljavo v svetu.