sl Slovenščina

Kaj so možgani? Kako delujejo oziroma se razvijajo? Kaj se v njih dogaja, medtem ko mislimo, čutimo in se čustveno odzivamo? Odgovore na ta vprašanja in še mnoga druga spoznanja o možganih ponuja izjemno poučna razstava Ameriškega naravoslovnega muzeja iz New Yorka razstava Možgani – zgodba od znotraj. V Ljubljani na Gospodarskem razstavišču bo na ogled od 15. maja. Razstava je primerna je za vse generacije, po vnaprejšnjem dogovoru je za skupine organiziran tudi vodeni ogled.

Zgodba o možganih je razstava s številnimi interaktivnimi prikazi, modeli, miselnimi igrami in drugimi eksponati, ki se opira na raziskave in najsodobnejšo tehnologijo. Razteza se na 1300 kvadratnih metrih razstavnih površin in je razdeljena na osnovne informacije o možganih, tj., čutila možganov, čustva možganov, razmišljanje možganov in možgani 21.stoletja.

Razstavo je pripravil American Museum of Natural History (Ameriški naravoslovni muzej), New York, v sodelovanju z ustanovami: Codice. Idee per la cultura, Torino, Italija, v povezavi s Comune di Milano – Assessorato Cultura (Mesto Milano – Oddelek za kulturo), Italija; Guangdong Science Center, Guangzhou, Kitajska; in Parque de las Ciencias (Naravoslovni park), Granada, španija.

Razstavo, ki je trenutno v Milanu, so do sedaj občudovali le v mestih, ki so sodelovala pri postavitvi razstave: v Milanu, New Yorku, Guandongu in Granadi. V Evropi po Granadi in Milanu torej le še v Ljubljani, nepreklicno do 24. avgusta 2014.

Več: www.brains.si

Možgani – zgodba od znotraj