sl Slovenščina

ZDA niso le 300-milijonski trg, ampak tudi središče tehnološkega razvoja, inovativnih metod spremljanja navad kupcev, marketinga, podprtega z masovnimi podatki (data-driven marketing), in disruptivnih poslovnih modelov.


AmCham Slovenija je v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, že peto leto zapored organizirala poslovno razvojno delegacijo v ZDA. Fokus tokratne poti v New York, ki je potekala med 26. junijem in 1. julijem 2018, je bil »customer centricity – osredotočenost na stranke«.


17-članska poslovno razvojna delegacija je imela priložnost spoznati novosti, ki vplivajo na odločitve, kako pridobiti in ohraniti stranke oz. kupce, kako se velike korporacije prilagajajo novim zakonitostim trga, katere industrije so v vzponu, kakšno moč imajo masovni podatki (big data) in vedenjska ekonomija pri identifikaciji navad. Za konec so obiskali še največji sejem prehranske industrije v Severni Ameriki, Summer Fancy Food Show.


New York s svojimi skoraj 9 milijoni prebivalcev ni le najbolj gosto naseljeno mesto v ZDA, ampak tudi svetovno središče kulture, finančnega in medijskega sveta. Velik vpliv ima tudi na ekonomijo, razvoj, tehnologijo, izobraževanje, politiko, turizem in šport.


Zanimiv in pester program delegacije

Najprej je delegacija obiskala podjetje, ki lahko s svojimi svetovalci pomaga do vodilnega mesta v industriji, A.T. Kearney. Drugi dan je bil namenjen svetovno znanim korporacijam s področja digitalnih tehnologij in umetne inteligence, udeleženci delegacije so obiskali IBM Watson Center, SAP Leonardo Center in Microsoft Technology Center.


Tretji dan je bil posvečen prihodnosti in investicijam, udeleženci so obiskali Boston Consulting Group (BCG), ki številnim podjetjem pomaga oblikovati prihodnost podjetja, ter globalno investicijsko podjetje KKR, ki ima v New Yorku svoj globalni sedež. Sledil je obisk podjetja Celtra, ki sta ga ustanovila Slovenca Maja in Miha Mikek, in ki ima svoje podružnice v New Yorku, Londonu, San Franciscu, Bostonu, Singapurju in Ljubljani. Dan je delegacija zaključila s srečanjem z uspešnimi Slovenci, ki živijo v New Yorku. Gostitelja večera sta bila Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, in Igor Cesarec, častni predsednik društva VTIS (Društvo v tujini izobraženih Slovencev). Srečanju sta se pridružila tudi Nj. Eksc. Stanislav Vidovič, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu, in Erik Horvat, častni konzul Republike Slovenije v New Yorku.


Četrti dan je delegacija obiskala podjetje Accenture, ki s svojimi svetovalci pomaga podjetjem, da se uspešno soočajo z izzivi, ki jih prinašajo razvoj, nove navade in novi poslovni modeli. Na svetovno znani zasebni univerzi New York University je udeležence delegacije gostil Igor Cesarec, raziskovalec na omenjeni univerzi.  


Zadnji dan pa je delegacija namenila največjemu prehranskemu sejmu v Severni Ameriki, Summer Fancy Food Showu, ki je odličen vpogled v novosti, prehranske navade in prihodnosti na področju hrane.


ZDA – eno največjih gospodarstev na svetu

Združene države Amerike (ZDA) so eno izmed najmočnejših gospodarstev na svetu, s svojim 300-milijonskim trgom pa veljajo za enega največjih, najbolj razvitih in najbolj raznolikih na svetu. Zaradi svoje velikosti in zgoščene konkurence je ameriški trg zahteven, a zelo pomemben. »ZDA ostajajo trg poslovnih priložnosti, tudi za slovenska podjetja, ki lahko svoj potencial vnovčijo v številnih panogah, regijah in zveznih državah. Seveda pa so pri tem potrebni predvsem volja, vztrajnost, inovativni izdelki, prava mera samozavesti in dobri partnerji. Poznavanje trga in navad je zelo pomembno,« je prepričana mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija.


»Z AmCham Poslovno razvojno delegacijo želimo odpreti vrata, omogočiti vpogled v najboljša podjetja na svetu in v njihov način razmišljanja. Predvsem pa omogočiti slovenskim podjetjem izmenjavo idej in najboljših praks,« je še dodala vodja za mednarodno sodelovanje in vodja delegacij pri AmCham Slovenija Vida Dolenc Pogačnik.  



Več o delegaciji si lahko preberete TUKAJ