sl Slovenščina

AmCham Slovenija med 13. in 17. novembrom 2017 organizira poslovno-razvojno delegacijo v ZDA, ki je usmerjena v prihodnost in v odkrivanje najnovejših razvojnih trendov.


V okviru tokratne delegacije, ki jo AmCham Slovenija organizira v partnerstvu z Javno agencijo Spirit Slovenija, bodo predstavniki podjetij obiskali Boston v zvezni državi Massachusetts in Pittsburgh v zvezni državi Pennsylvania. Cilj tokratnega obiska je spoznati razvoj in zadnje novosti na področju digitalizacije in novih tehnologij. Udeleženci delegacije bodo dobili vpogled v razmišljanje in delovanje vodilnih razvojnih centrov in podjetij predvsem na področju robotike, umetne inteligence, mobilnosti, avtonomnih vozil in tehnologij, ki vzpostavljajo ključne platforme digitalne transformacije.


"Digitalna transformacija spreminja celoten sistem proizvodnje, vodenja in delovanja. Zaradi hitrih sprememb je pomembno, da so vodilni v gospodarstvu seznanjeni s trendi, da svojo podjetja ustrezno pripravijo in transformirajo. Prav tako pa dobijo širok vpogled v to, kje se kažejo največje priložnosti za slovenska podjetja," je ob začetku poslovno-razvojne delegacije povedala mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija.


Zakaj Boston in Pittsburgh?

Boston je ameriško univerzitetno središče, kjer imata sedež dve izmed najbolj znanih univerz – MIT in Harvard, ter je globalno središče inovacij in robotike. V Bostonu ima sedež več kot 2.000 razvojno usmerjenih podjetij. Pittsburgh, nekdanji center jeklarske industrije, pa je danes tehnološko središče z več kot 1.600 izjemno uspešnimi tehnološkimi podjetji. Pittsburgh je postal tudi testno okolje za avtonomna vozila.



Udeleženci delegacije bodo v Bostonu obiskali IBM Watson Health Client Experience Center, uspešno podjetje Celtra, katerega ustanovitelja sta Slovenca Maja in Miha Mikek, obiskali bodo Boston Consulting Group – BCG, kjer bodo imeli priložnost spoznati pobudo BCG in Svetovnega gospodarskega foruma, ki  že več let sodelujeta pri oblikovanju prihodnosti mobilnosti v mestih z avtonomnimi vozili (AV). Srečali se bodo s predstavniki enega izmed najbolj znanih svetovnih pospeševalnikov MassChallenge in vodilnim stičiščem robotike Massrobotics. Obiskali bodo eno izmed najbolj priznanih univerz na svetu MIT, prav tako pa tudi Boston University, ki pomembno vpliva na razvoj fotonike, in univerzo Harvard.


V Pittsburghu člane delegacije čaka obisk National Robotics Engineering Centra (NREC), univerze Carnegie Mellon University in v okviru le-te Scott Institute for Energy Innovation, podjetij PPG Industries in RE2.


Tako v Bostonu kot v Pittsburghu se bodo udeleženci delegacije srečali s Slovenci, ki živijo v ZDA, ter s predstavniki slovenskih skupnosti. V Bostonu bodo enega izmed večerov preživeli z izjemnimi Slovenci, ki so v ZDA našli svoj drugi dom, so pa vsi ponosni Slovenci in Slovenijo promovirajo tudi v znanstvenih vodah in tako pomembno vplivajo na njen razvoj. V Pittsburghu bodo imeli udeleženci delegacije na sprejemu častne konzulke Petre Mitchell priložnost za srečanje z več generacijami Slovencev.


Več o AmCham Poslovno-razvojni delegaciji si lahko preberete tudi TUKAJ.