sl Slovenščina

»Najboljši način, da ne ostaneš zadaj, je ta, da si spredaj,« je na AmCham Poslovnem zajtrku o motivaciji zaposlenih povedal dr. Iztok Seljak, direktor Hidrie Holding.

Razglasitev zmagovalca Best of the Best 2020 je letos potekala na virtualnem AmCham Poslovnem zajtrku z naslovom »Svetilniki sprememb. Katera bo najboljša poslovna praksa 2020?«. Dogodek je letos zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, potekal v virtualnem okolju, povezoval pa ga je Miha Brajnik. Naša gosta sta bila poslovna liderja, ki spodbujata najboljše med najboljšimi, dr. Iztok Seljak, direktor Hidrie, in dr. Jure Knez, soustanovitelj in tehnični direktor Dewesofta. Z njima se je pogovarjala direktorica AmCham Slovenija Ajša Vodnik.

Na vprašanje, kaj njiju motivira, je dr. Jure Knez odgovoril, da so zanj največja motivacija zadovoljne stranke, »ki ti dajo krila za nadaljnji razvoj, da greš naprej in razširiš svojo ponudbo tudi na druga področja. S tem, ko delamo z največjimi in najboljšimi laboratoriji na svetu, si naši inženirji in tehniki, naši zaposleni, ne morejo želeti lepšega«. Dr. Seljak pa je povedal, da je čudovito biti v družbi ljudi s tako pozitivno energijo, kjer se ne govori, da se nekaj ne da, ampak da se ves čas pogovarjamo o tem, kaj še lahko naredimo in to tudi uresničimo. »Motivira me tudi vizija o boljši prihodnosti za vse, v našem primeru zelene mobilnosti, in možnosti spreminjati te vizije v prebojne inovativne projekte,« je še povedal in dodal: »Najboljši način, da ne ostaneš zadaj, je ta, da si spredaj. Seveda je tvegano, ker si ves čas na prepihu, ampak je tudi polno adrenalina in novih spoznanj. Mi so želimo biti svetovni prvaki v zeleni tehnologiji in električni mobilnosti«.

 

 

Vse se začne pri nas samih. Naša okolja so tako dobra, kot jih dobra delamo mi, posamezniki, sicer je z nami nekaj narobe. Pri nas imamo očitno okolje, kjer znamo delati dobro, zdaj nas pa čaka še naloga, da vsi skupaj stopimo skupaj in naredimo Slovenijo kot referenčno državo,” je povedal direktor Hidrie. Dr. Jure Knez pa je dodal, da je potrebno ves čas ostati pozitiven in biti malce nor, a ostati na trdnih temeljih. »Ne moremo si zadati nemogočih ciljev, ampak je treba realno oceniti, kaj je mogoče, in ostati na trdnih temeljih, v okviru tega pa sanjati. To je slovenska pomanjkljivost, da smo premalo samozavestni in premalo cenimo svoje znanje. Ko gremo po svetu, vidimo, kako lahko premikamo meje mogočega, so pa tudi po svetu odlični inženirji, zato ne smemo zaspati, ampak se truditi, da bomo ostali v špici,« je povedal soustanovitelj in tehnični direktor Dewesofta.

Na vprašanje, kako čutita svojo odgovornost do družbe, pa je dr. Knez povedal, da je letos zaradi epidemije situacija še posebej težka in so v podjetju pa tudi v državi pred velikim izzivom. »Prej smo se lahko osredotočali samo na svoj posel, zdaj pa je bilo potrebno spremeniti mišljenje in se usmeriti k sodelovanju, da bomo lahko obvladovali prihodnost,« je povedal. Dr. Seljak pa je dodal, da smo skupaj močnejši in v Hidrii z izmenjavo izkušenj in pozitivne energije ne siromašijo. »Ko se eno znanje sreča z drugim, nastanejo velike inovacije. Tudi mi se povezujemo z Dewesoftom v novih poslovnih modelih in na področju socialnih inovacij,« je povedal.

Učiteljica kot navdih vsem

Kot zgodba navdiha se je na virtualnem dogodku predstavila tudi Mojca Milone, učiteljica fizike, tehnike in tehnologije ter astronomije na Osnovni šoli Solkan, ki verjame, da je učitelj za svoje učence vedno bolj v vlogi motivatorja in mentorja kot zgolj podajalca znanja. Pri njenih urah so nastale že številne inovacije, tudi take, ki so jih predstavili velikim avtomobilskim podjetjem, tudi Mercedesu. Mojca Milone je tudi del projekta “Učitelj sem! Učiteljica sem!”.